Veszettségben halt meg egy férfi Illinois-ban, ahol közel hetven éve senkit nem fertőzött meg a vírus

2021 szeptember 30., csütörtök 8:26
2

Illinois államban meghalt egy férfi veszettségben, körülbelül egy hónappal azután, hogy megfertőzte őt a szobájába tévedt denevér. Az államban 1954 óta ez volt az első eset, hogy egy ember megfertőződött volna veszettséggel.

A CNN azt írja, a nyolcvanas éveiben járó férfi egy éjjel arra ébredt, hogy egy denevér van a nyakában, és bár később a denevérnek pozitív lett a tesztje a veszettségre, a férfi elutasította a kezelést. Körülbelül egy hónappal később nyakfájásra, fejfájásra, ujjai zsibbadására és beszédzavarokra panaszkodott a férfi, akinek otthonában később a vadvédelmi szakértők egy komplett denevérkolóniát találtak.

Fotó: ANN FROSCHAUER/AFP

„A veszettség a legmagasabb halálozási arányú betegség„ – mondta az Illinois-i közegészségügyi központ vezetője, Dr. Ngozi Ezike, hozzátéve, hogy azoknak, akik gyorsan segítséget kérnek, „ma már rendelkezésre áll az életmentő kezelés”.

A veszettség általában egy fertőzött állattal való közvetlen érintkezés útján terjed, a nyálon illetve az agy- és idegrendszeri szöveteken keresztül. A veszettség a központi idegrendszert támadja meg, és kezelés nélkül halálhoz vezethet.

Becslések szerint évente 60 ezer amerikai kap veszettség ellen oltást. Az 1960-as évekig a legtöbben kutyaharapás miatt fertőződtek meg, azóta azonban leginkább a vadon élő fajoktól, főként a denevérektől kapják el a veszettséget az emberek. Ez annak köszönhető, hogy az ötvenes években bevezették a háziállatok kötelező oltását. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt