Egy spanyol bíró szerint nem sérültek a jogai azoknak a nőknek, akiket tudtukon kívül filmeztek le pisilés közben

2021 október 1., péntek 13:06
3

Másodszor is elutasította egy spanyol bíró (bró?) azoknak a nőknek a keresetét, akik azért kerestek jogi elégtételt, mert 2019-ben egy spanyolországi fesztiválon, ahol nem volt elég illemhely, ismeretlenek lefilmezték, ahogy a szabadban pisilnek, majd az őket jól felismerhető módon ábrázoló, nemi szervüket közeli képeken mutató felvételeket részben fizetős pornóoldalakra is feltöltötték.

Pablo Muñoz Vázquez bíró mindkét esetben, az áldozatok eredeti panasza alapján, majd az őket képviselő nőjogi szervezet fellebbezésére is elutasította a keresetet, mondván nem minősíthető bűncselekménynek az, hogy köztéren lefilmezték őket. Indoklásában ezt még azzal is kiegészítette, hogy szerinte a felvételeket készítőknek "nem volt céljuk megsérteni" az érintettek "testi és lelki egészségét".

Az eset, és a bíró döntése ellen tiltakozások robbantak ki szerte Spanyolországban. Fotó: Mujeres en Igualdad Burela

2019 nyarán az északnyugat-spanyolországi Cervo városában tartott A Maruxaina fesztiválon a szervezők nem biztosítottak elég illemhelyet, így a fesztiválozók közül sokan a szabadban végezték dolgukat. Közülük mintegy nyolcvan nőről és lányról készültek felvételek, amiket a készítőik részben fizetős pornóoldalakra töltöttek fel. Akadtak közöttük, akik Muñoz Vázquez bíró feltételezésével szemben igenis lelki sérülésként élték meg a történteket. "Csak pánikoltam" - nyilatkozta például egy csak Jennifferként azonosított áldozat a BBC-nek arról a pillanatról, amikor egy ismerőse felhívta a figyelmét rá, hogy a felvétel megjelent egy pornóoldalon. "Amikor megláttam a videót, elsírtam magam. Nagyon szégyelltem magam, és fogalmam se volt, hogy mit csináljak" - mondta Jenniffer, aki terápiára is szorult a történtek után.

Szerinte az ítélettel Muñoz Vázquez bíró azt mondta ki, hogy "lényegében oké, ha valaki az utcán lefilmez, és a felvételt feltölti egy pornóoldalra, így pénzt keres vele". Az áldozatokat képviselő nőjogi szervezet, a Bumei képviselője, Ana García szerint az ítélet azért veszélyes, mert precedenst teremthet az ilyesféle felvételeket készítők védelmében. "Csak mert nyilvános térben történik, az nem jelentheti azt, hogy az ilyen intim képek készítése és későbbi terjesztése nem bűncselekmény" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt