Észak-Korea újabb tesztet hajtott végre, most légvédelmi rakétával

külföld
2021 október 01., 04:18

Észak-Korea két napon belül már a második tesztet hajtotta végre egy újonnan kifejlesztett rakétával, a KCNA állami hírügynökség pénteki jelentése szerint ezúttal egy légvédelmivel. Kedden egy hiperszonikus rakétát próbáltak ki.

A légvédelmi rakétát a hadtudományi akadémia fejlesztette és próbálta ki a jelentés szerint. De nemcsak a rakéta általános csapásmérő képességét, hanem az indítóállást, a radart és a parancsnoki harcjárművet is tesztelték. A KCNA szerint a rakéta „csapásmérő képessége, hatótávolsága figyelemreméltó, gyorsan reagál, pontosan célra vezethető”. Észak-Korea az év eleje óta már hat rakétakísérletet hajtott végre.

photo_camera Az észal-koreai hírügynökség fotója, amin állításuk szerint a most tesztelt légvédelmi rakéta kilövése látható Fotó: STR/AFP

Az állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a hiperszonikus rakéta „első tesztkilövése során a nemzetvédelmi tudósok megbizonyosodtak a rakéta irányíthatóságáról és stabilitásáról az aktív szakaszban”. A Hvaszong-8 nevű rakéta a műszaki specifikációinak megfelelően teljesített, „beleértve az irányítási manőverező képességet, valamint a hiperszonikus robbanófej siklórepülési jellemzőit”. A keddi indítást közvetlenül az elé időzítették, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitáján felszólalt Kim Szon, Phenjan ENSZ-nagykövete, kifejtve, hogy senki sem vitathatja el Észak-Korea jogát az önvédelemhez és a fegyverkísérletekhez. A nagykövet felszólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy a diplomáciai tárgyalások újraindítása érdekében töröljék el a „kettős mércét” a fegyverprogramokkal kapcsolatban.

A legutóbbi amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat Észak-Korea ismét "háborús próbaként" értékelte, és fokozott katonai tevékenységgel válaszolt, például ballisztikus rakéták kísérleti kilövésével. Közben azonban Kim Dzsongun észak-koreai vezető ígéretet tett arra, hogy októbertől helyreállítja a közvetlen kommunikációt Dél-Koreával, ajánlatot téve ezzel a megosztott félsziget békéjének megteremtésére.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra kérte csütörtökön a nemzetközi közösséget, hogy vegye komolyan az észak-koreai rakétakísérleteket, mert ezek fenyegetik a nemzetközi stabilitást és biztonságot, amellett, hogy Phenjan megszegi velük az ENSZ Biztonsági Tanácsának rá vonatkozó határozatait. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.