Újabb kráterből ömlik a láva La Palma szigetén

2021 október 1., péntek 15:33

Újabb kráter nyílt meg a Cumbre Vieja vulkánon a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, közölte a spanyol geológiai és bányászati intézet (IGME) pénteken. Az új kürtő az eddigi két krátertől északabbra található, az innen indult lávafolyam több száz méternyire halad az eddigi mellett, újabb lakott területeket fenyegetve.

A Cumbre Vieja vulkán 2021. október 1-én. Fotó: SENHAN BOLELLI/Anadolu Agency via AFP

Todoque település La Laguna negyedének legmagasabban fekvő részeiről már korábban kitelepítették az embereket elővigyázatosságból, ám a lakosok most attól tartanak, hogy hátrahagyott házaik megsemmisülnek. A szakemberek abban bíznak, hogy az új lávafolyam jelenlegi irányát eltérítik a terepviszonyok.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdadatai szerint eddig 870 épület megsemmisült, és csaknem további háromszázban keletkezett kár, a láva mintegy 700 hektárnyi területet borított be, míg a vulkáni hamu több mint háromezer hektárt fed. A szigeten található utak közül 27,7 kilométernyi szakasz pusztult el.

A tengerbe ömlő láva egy új félszigetet hozott létre, amelynek mérete már meghaladta a 24 hektárt. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt