11 méhfajt is veszélybe sodortak az ausztrál bozóttüzek

TUDOMÁNY
2021 október 02., 10:41

Végzetes következményekkel járhat 11 méhfajra a rendkívül pusztító 2019-2020-as ausztrál bozóttűz-szezon. Egy friss kutatás szerint 533 őshonos ausztrál méhfaj közül 11-et is olyan rosszul érintett a tüzek pusztítása, hogy immár fel lehet őket venni a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség veszélyeztetett fajokat soroló Vörös Listájára.

A 2019-20-as bozóttüzek előtt csupán három ausztrál méhfaj szerepelt ezen a listán.

A mostani vizsgálat során - melyben az Ausztráliában őshonos méhfajok harmadát vizsgálták - nyilvános adatbázisokból hozzáférheti adatok alapján modellezték, hogy milyen hatása lehetett a tüzeknek a méhekre. Így jutottak arra, hogy a tüzek két méhfaj természetes élőhelyét olyan mértékben pusztították, hogy immár veszélyeztetettnek minősülnek, kilenc további faj pedig sérülékennyé vált. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.