Oroszországban már az is idegen ügynöknek számít, aki bírálni meri a titkosszolgálatot

2021 október 2., szombat 11:36
1

Jelentős mértékben kiterjesztette a "idegen ügynök" eleve vitatható fogalmát az orosz SZövetségi Biztonsági Szolgálat, a KGB-utód FSZB. A Guardian beszámolója szerint nemrég hozták nyilvánosságra legújabb listájukat, melyen hatvan újabb esetet sorolnak fel, amely alapján egy orosz állampolgárt idegen ügynökké nyilváníthatnak.

Az FSZB moszkvai főhadiszállása. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A felsorolás alapján elég szabadon értelmezik a törvény adta lehetőségeket, mert immár azt is idegen ügynökké nyilváníthatják, aki a közösségi médiában hírt oszt meg rendőri erőszakról, korrupcióról, vagy mondjuk az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz anyagi gondjairól.

De az is idegen ügynöknek számít mostantól, aki a katonák moráljáról, vagy akár csak saját egykori katonai tapasztalatairól ír, vagy megosztja a hadsereg vagy a karhatalom tagjainak fegyelmi ügyeiben indult vizsgálatok adatait.

A cél félreérthetetlenül a nyilvánosság korlátozása, minden, a fegyveres erőket övező botrány elhallgatása. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt