Oroszországban már az is idegen ügynöknek számít, aki bírálni meri a titkosszolgálatot

külföld
2021 október 02., 11:36
comments 1

Jelentős mértékben kiterjesztette a "idegen ügynök" eleve vitatható fogalmát az orosz SZövetségi Biztonsági Szolgálat, a KGB-utód FSZB. A Guardian beszámolója szerint nemrég hozták nyilvánosságra legújabb listájukat, melyen hatvan újabb esetet sorolnak fel, amely alapján egy orosz állampolgárt idegen ügynökké nyilváníthatnak.

Az FSZB moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án.
photo_camera Az FSZB moszkvai főhadiszállása. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A felsorolás alapján elég szabadon értelmezik a törvény adta lehetőségeket, mert immár azt is idegen ügynökké nyilváníthatják, aki a közösségi médiában hírt oszt meg rendőri erőszakról, korrupcióról, vagy mondjuk az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz anyagi gondjairól.

De az is idegen ügynöknek számít mostantól, aki a katonák moráljáról, vagy akár csak saját egykori katonai tapasztalatairól ír, vagy megosztja a hadsereg vagy a karhatalom tagjainak fegyelmi ügyeiben indult vizsgálatok adatait.

A cél félreérthetetlenül a nyilvánosság korlátozása, minden, a fegyveres erőket övező botrány elhallgatása. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.