2700 éves luxusvécét találtak Jeruzsálemben

TUDOMÁNY
2021 október 05., 16:30
comments 1

Izraeli régészek egy több mint 2700 éves illemhelyet találtak egy jeruzsálemi ásatáson, melyben egy hatalmas villa maradványait tárják fel. Akkoriban a privát toalett luxusnak számított, és nagyon ritka volt.

Yaakov Billig régész a luxus-wc maradványai mellett.
photo_camera Yaakov Billig régész a luxusvécé maradványai mellett. Fotó: YOLI SCHWARTZ/AFP

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság közleménye szerint a sima, faragott mészkő toalett egy négyszögletes, kabinszerű helyiségben volt, és úgy tervezték, hogy kényelmes legyen ülni rajta. Alatta volt egy ásott, mély szennyvíztartály.

„Egy privát vécéfülke nagy ritkaság volt az ókorban, eddig csak néhányat tártak fel belőle. Csak a gazdagok engedhették meg maguknak” - mondta el Yaakov Billig, az ásatás vezetője. A tartályban talált állatcsontok és kerámiák rávilágíthatnak az akkor élő emberek életmódjára és étrendjére, valamint az akkori betegségekre. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.