Mark Zuckerbergnek 7 milliárd dollárba fájt a Nagy Facebook-Leállás

PÉNZ
2021 október 05., 04:27
comments 5
Facebook CEO Mark Zuckerberg
photo_camera Facebook CEO Mark Zuckerberg Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Alig néhány óra alatt 7 milliárd dollárral csappant meg a Facebook-CEO Mark Zuckerberg vagyona, miután hétfőn minden idők egyik legkiterjedtebb és leghosszabb idejű leállását produkálta a Facebook és az alá tartozó közösségi hálózatok, így az Instagram és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásai is.

A hír nyomán a Facebook részvényeinek értéke rövid idő alatt 5 százalékot esett. Sokadik pofon ez az az elmúlt hetekben a részvényeseknek, azok után, hogy szeptember közepe óta folyamatosak az ügyek a közösségi hálózat körül, és egyre esik a részvények ára.

A cég egykori alkalmazottja, Frances Haugen három hete szivárogtatott ki a cégről kellemetlen információkat a Wall Street Journalnek; ebből derült ki, hogy a Facebook többmilliós taglétszámú elitklubokat működtetett olyan userekből, akik mentesültek a moderáció alól, és hogy tudatában voltak annak, mennyire pusztító hatással van az Instagram a kamaszok személyiségfejlődésére, mégsem tettek ellene semmit.

A 15 százalékos részvényár-csökkenést a mostani leállás miatt további 5 százalékos esés követte, jóllehet, a további esés már azelőtt megindult, hogy ténylegesen leállt volna a közösségi hálózat szolgáltatása.

A hétfői nap Zuckerbergnek dollárosítva elég sok pénzbe került: a Bloomberg milliárdos-adatbázisa alapján 7 milliárd dollárt bukott, így jelenleg be kell érnie 120,9 milliárd dolláros vagyonnal. Külön szomorúságot okozhat számára, hogy ezzel a malőrrel Bill Gates mögött találja magát a leggazdagabbak listáján.

Hétfőn az elmúlt 13 év egyik legsúlyosabb leállását produkálta a Facebook, aminek szolgáltatásai mintegy hat órán keresztül elérhetetlenek vagy zavartak voltak Európában, Ázsiában, Dél- és Észak-Amerika jelentősebb részén is. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.