Előállt a Facebook volt alkalmazottja, a céget leleplező titkos iratok szivárogtatója

TECH
2021 október 04., 04:36

A Facebook következetesen saját anyagi érdekei szerint jár el a közösség kárára, mondta a cég egyik korábbi alkalmazottja a CBS-nek adott interjújában.

Frances Haugen most először lépett a nyilvánosság elé, ő volt az, aki a Facebook számára kellemetlen dokumentumokat szivárogtatott ki a Wall Street Journalnek. Innen tudjuk, hogy

Haugen 2019-ben kezdett a Facebooknál dolgozni, korábban a Google-nél és a Pinterestnél is megfordult. Elmondása szerint azért vállalta el a munkát, mert az álhírek terjesztése ellen akart harcolni, de hamarosan rájött, hogy a Facebook valójában nem akarja megoldani ezeket a problémákat.

photo_camera Fotó: Youtube/60 Minutes

Bár az amerikai elnökválasztás alatt ideiglenesen módosítottak az álhírek terjedését segítő beállításokon, később visszatértek az eredeti állapothoz. Haugen ezt a demokrácia elárulásának tartja, viszont nem gondolja, hogy személyes rossz szándékról lenne szó. Mark Zuckerberg szerinte nem ezzel a szándékkal hozta létre a Facebookot, döntései azonban súlyos következményekkel jártak.

„A Facebook ma létező változata szétszakítja a társadalmainkat, és etnikai konfliktusokat szít szerte a világon” - mondta. Idén végképp elege lett, és felmondott, de előtte lemásolta a később nyilvánosságra hozott iratokat.

Haugen az amerikai szenátus meghallgatásán is részt fog venni kedden, amikor a gyerekek online biztonságáról lesz szó. (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.