Egyelőre mégsem fejleszt gyerek-Instagramot a Facebook

TECH
2021 szeptember 27., 14:33

Máricusban derült ki, hogy a Facebook 13 év alatti gyerekeknek fejleszt az Instagramhoz hasonló szolgáltatást, most pedig bejelentették, hogy szüneteltetik a projektet.

Az elmúlt hónapokban számos szakértő követelte, hogy a gyerekek mentális egészsége és privát szférájának védelme érdekében hagyjanak fel a terveikkel, de a Wall Steet Journal szeptemberi cikke végképp kényszerhelyzetbe sodorta a Facebookot. Kiderült, hogy a vállalat munkatársai legalább 2019 óta tudják, mennyire rossz hatással van az Instagram a kamasz lányokra, sokan erre vezetik vissza saját testképzavaraikat, szorongásukat, depressziójukat és akár öngyilkossági gondolataikat is. A Facebook nem hozta nyilvánosságra az erről szóló kutatási eredményeket.

photo_camera Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

A cég közleménye szerint most szülőkkel, szakértőkkel és döntéshozókkal fognak egyeztetni a témáról, meghallgatják az aggodalmakat. Közben gondolkodnak, hogyan enyhíthetnék az Instagram káros hatásait, felkínálhatják majd például az embereknek, hogy fontolják meg, hasznosan töltik-e éppen az idejüket.

A témában az amerikai szenátus is meghallgatást tart. (Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.