Szabadon engedték a 96 éves nénit, aki egy német koncentrációs táborban volt titkárnő

külföld
2021 október 5., 13:20

Szabadon engedték azt a 96 éves német nőt, akit azzal vádolnak, hogy több mint 11 ezer gyilkosság elkövetésében volt bűnrészes a második világháború alatt, amikor a Lengyelország északi részén lévő Stutthof koncentrációs tábor vezetőjének titkárnője, valamint gyors- és gépírója volt. A német ügyészség szerint a sajtó által Irmgard Furchnerként azonosított nő ezzel a pozíciójával a tábort működtető személyzet része volt, így pedig felelős a táborban elkövetett gyilkosságokért is.

Furchnernek a múlt héten kellett volna megjelennie egy hamburgi bíróság előtt, ekkor kezdődött volna ugyanis a pere, ő azonban nem ment el, ezért a bíróság elrendelte, hogy vegyék őrizetbe. Ez csütörtökön meg is történt, innen szabadult kedden, a német sajtó szerint „biztosítékokkal”.

photo_camera Az egykori stutthofi koncentrációs tábor egyik őrtornya. Ez volt az első Németország területén kívül épített tábor. Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

A bíróság szóvivője szerint az asszony már az első tárgyalási napot megelőzően bejelentette, hogy nem akar elmenni a bíróságra, de hogy pontosan miért, azt nem indokolta meg. A 96 éves néni ügyét ráadásul a fiatalkorúak bírósága tárgyalja, Furchner ugyanis még nem volt 21 éves, amikor a táborban dolgozott. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt