Szentendrének vissza kell fizetnie egy 30 milliós strandfelújítási támogatást az MTÜ-nek

turizmus
2021 október 05., 14:25
comments 3

A város határidő-hosszabbítási kérelmei ellenére visszakéri a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azt a 29,8 millió forintos támogatást, amit Szentendrének folyósított a Postás-strand fejlesztésére - írja a 24.hu. A város 2020-ban nyerte el a forrást, amiből egyebek mellett a stég meghosszabbítását, kamerarendszer kiépítését és a zuhanyzók felújítását tervezték.

Az ellenzéki vezetésű város alpolgármestere, Pilis Dániel a lapnak azt mondta, meg is kezdődött a tervezés, de 2021 tavaszán bizonytalanná vált, hogy erre az évre kapnak-e egyáltalán strandnyitási engedélyt, ezért jegelték a projektet legalább arra az időszakra, amíg ez ki nem derül.

„Az önkormányzat az év elején hónapokon keresztül levelezett a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, majd megszakadt ez a folyamat. Csak telefonon értük el őket, végül április környékén azt mondták, hogy valószínűleg megkapjuk az engedélyt júniusban” - mondta Pilis.

A szentendrei strand engedélye azért kardinális kérdés, mert a város szennyvízelvezetési és vízrajzi sajátosságai miatt a Duna vize néha fekáliával szennyeződhet a térségben, ilyenkor pedig le kell zárni a strandot.

Az önkormányzat ennek megfelelően jelezte is a május végi határidő lejárta előtt az MTÜ-nek, hogy nem fogják tudni befejezni a projektet, és novemberig határidő-hosszabbítást kértek. Az ügynökség azonban ezt megtagadta, az alpolgármester szerint formai indokokra hivatkozva. Pilis arról is beszélt, hogy az MTÜ évekkel ezelőtt már megítélt egy másik, több milliárdos turizmusfejlesztési támogatást a városnak, ezt azonban 2020-ban, a 2019-es önkormányzati választások után „mondvacsinált” indokokra hivatkozva visszavonták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.