Újabb kínai ingatlanfejlesztő volt képtelen törleszteni

külföld
2021 október 05., 11:14
comments 1

Újabb kínai ingatlanfejlesztő mulasztotta el egy kötvénye kifizetését a kínai ingatlanszektor pénzügyi nehézségeivel kapcsolatos, az Evergrande cégcsoport eladósodása nyomán kialakult aggodalmakat alátámasztva.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában kedden megjelent beszámoló szerint a sencseni székhelyű Fantasia Holdings cégcsoport nem folyósította az egyik lejáró kötvénye után hétfőn esedékes 205 millió dollárt hitelezői részére.

photo_camera Fotó: NOEL CELIS/AFP

A Fantasia, amelyet az egyik korábbi kínai alelnök unokahúga alapított, 2021 első felében 153 millió jüan (24 millió dollár) nyereséget könyvelt el, miközben a bevétele a múlt év azonos időszakához képest 18,5 százalékkal növekedve elérte a 10,9 milliárd jüant (1,7 milliárd dollár). A cégcsoportot a tőzsdén 415 millió dollárra értékelték.

A csoport a fizetés elmulasztásáról szóló, a hongkongi tőzsdére eljuttatott bejelentésben azt is közölte, hogy a részvényeivel történő kereskedés szüneteltetését kérte.

Kedden továbbra is szünetelt emellett a China Evergrande csoport részvényeinek kereskedése is. A csoport hétfőn kereskedési szünetet kért az ingatlankezelő részlegét érintő, jelentős tranzakcióval kapcsolatos bejelentéséig. Az Evergrande a bejelentésről annyit előlegezett meg, hogy az a vállalat részvényeire vonatkozó, esetleges általános ajánlatról szólhat. A Global Times című kínai lap hétfőn arról írt, hogy a dél-kínai székhelyű Hopson Development készül megvenni az eladósodott Evergrande ingatlankezelő részlegének 51 százalékát.

A Evergrande, amely 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel, az elmúlt hetekben elmulasztotta egyes dollárkötvényei után járó kamatok, összesen 162,38 millió dollár kifizetését. Amennyiben a 30 napos türelmi idő alatt nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a cégcsoport törlesztési csődbe kerül, aminek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is. Az Evergrande hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kínai kormányzat 2017 óta egyre szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A pekingi kormány mentőövet dobhatna a vállalatnak, de elemzők ezt a lehetőséget tartják a legkevésbé valószínű forgatókönyvnek. A szigorítások nyomán számos kisebb ingatlanfejlesztő ment csődbe Kínában az elmúlt években.

Az Evergrande körül kialakult helyzetről korábban részletesen is írtunk. (MTI, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.