A kémiai Nobelt sem Karikó Katalin nyerte

október 6., szerda 10:19
7

A német Benjamin List és a Nagy-Britanniában született amerikai David MacMillan kapták a 2021-es kémiai Nobel-díjat a szerves molekulák szintetizálásának új módszeréért.

A Nobel-bizottság egyik tagja a következőképpen egyszerűsítette le a két tudós felfedezésének lényegét nem kémikusok számára: ha valaki az ezredfordulóig mesterségesen akart molekulát gyártani, a folyamat felgyorsításához kétféle katalizátort használhatott. Enzimet vagy fémet. (A katalizátorok olyan anyagok, amik segítenek egy kémiai reakció megtörténtében, anélkül, hogy részt vennének abban.)

A most díjazott két tudós felfedezéseinek nyomán azonban lehetővé vált, hogy kis, olcsón előállítható organikus molekulákat használjanak katalizátornak. Ez nemcsak olcsóbb, de főként sokkal környezetbarátabb és gyorsabb molekulaépítést tesz lehetővé.

A Nobel-sajtótájékoztatón elhangzott, hogy becslések szerint a világ GDP-jének 35 százaléka előállításában játszanak valamilyen szerepet katalizátorok.

A neve elhangzása nélkül Karikó Katalin is fontos szereplője volt a díjbejelentőnek. Az első sajtókérdés ugyanis rá, pontosabban az mRNS-felfedezések esetleges díjazására vonatkoztak. A bizottság köztudottan nem kommentál személyekre vonatkozó kérdéseket, a válasz ezúttal az volt, hogy igen, követik az mRNS-ügyi fejleményeket, és a következő években is fognak Nobel-díjakat osztani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt