A tajvani védelmi miniszter szerint Kína 2025-re képes lesz széles körű inváziót indítani Tajvan ellen

külföld
2021 október 06., 04:27

Cseu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter azt mondta, Tajvan és Kína kapcsolatai negyven év óta nem látott mélypontra süllyedtek, és péntek óta, alig négy nap alatt közel 150 kínai katonai légijármű hatolt be a sziget légterébe. Szerinte Kína 2025-re képes lesz széles körű inváziót indítani Tajvan ellen, sőt, már most is megtehetné, csak egyelőre „más dolgokat is figyelembe kell vennie”.

A Reuters ezzel kapcsolatban azt írja, hogy bár az Egyesült Államok hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, de a sziget legnagyobb fegyverszállítójaként rendszeresen küld hadihajókat a Tajvani-szorosba a szabad hajózás elvének demonstrálására. A kínai kormány pedig az USA Tajvannal kapcsolatos politikáját okolja a térségben lévő feszültségért.

photo_camera Egy katonai helikopter hatalmas tajvani zászlóval repül a Taipei 101 közelében Fotó: CENG SHOU YI/NurPhoto via AFP

A tajvani védelmi minisztérium szeptemberben benyújtott elemzésében azt írják, hogy Kína hadserege képes lenne megbénítani a teljes tajvani védelmi rendszert, a szigetre beszivárgott kínai kémek pedig jelentős károkat tudnának okozni a gazdasági infrastruktúrában.

Kína az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant a saját szakadár tartományának tekinti. A viszony 2016 után romlott meg ismét, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Kína emiatt a politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, és azt sem zárta ki, hogy erővel egyesítené újra Tajvant Kínával. Pár nappal ezelőtt Kína például Tajvan légterének megsértésével ünnepelte a népköztársaság megalakulásának évfordulóját. (MTI)

7:31 - Frissítés: A BBC szerint Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel megállapodtak abban, hogy betartják a „tajvani megállapodást”. Biden ezzel Washington „egy Kína” politikájára utalt, miszerint nem Tajvant, hanem Kínát ismerik el. A megállapodás egyúttal azonban azt is lehetővé teszi, hogy Washington „erős, nem hivatalos” kapcsolatot tartson fenn Tajvannal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.