Fogva tartották az egészségügyi dolgozókat és szétzúzták az ampullákat egy guatemalai vírusszkeptikus faluban

járvány
2021 október 06., 04:34

Falusiak támadtak Guatemala középső részén a koronavírus elleni oltási kampánnyal megbízott egészségügyi dolgozókra, közölte kedden az ország egészségügyi minisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint a Maguilá nevű faluba érkező, mintegy tízfős csoport tagjait a helybeliek bántalmazták, több órán át fogva tartották, és csak a kiérkező rendőrök és önkormányzati vezetők rábeszélésére engedték el őket.

Beszámolók szerint a lakosok az oltóanyagot is meg akarták semmisíteni, az ampullákat földhöz vágták vagy kövekkel zúzták szét.

A helyi egészségügyi központ vezetője, Gabriel Sandoval újságíróknak arra panaszkodott, hogy az emberek közül sokan nem is hisznek a betegség létezésében.

A 18 milliós Guatemalában - amely Közép-Amerika legnépesebb országa - az oltási kampányt egészségügyi dolgozók végzik, akik sok esetben házról házra, a legtávolabbi régiókban gyalog kénytelenek járni. Több térségben azonban az emberek nem hajlandóak felvenni az oltást, egyesek vallási meggyőződésükre, mások innen-onnan hallott értesülésekre hivatkozva.

Guatemala lakosságának eddig csak mintegy 14 százaléka vette fel az oltás mindkét dózisát. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem keddi összesítése szerint az országban a világjárvány kezdete óta 569 440 ember kapta el a koronavírust, és 13 794-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 szövődményeibe. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.