Putyin: Rekord mennyiségű gázt és olajat szállíthat idén Európába Oroszország

külföld
2021 október 06., 19:47

Megdöntheti a 2018-ban elért eddigi rekordot Oroszország idei energiahordozó-exportja, beleértve a gázkivitelt is - ezt jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai online energetikai tanácskozáson. Putyin a Gazprom adataira hivatkozva azt mondta, hogy tavaly, amikor a Covid-19-járvány miatt visszaesett a termelés Európában, az orosz gázkivitel 179,35 milliárd köbméter volt. 2021-ben fellendülés kezdődött, és az év első kilenc hónapjában az export 18,8 milliárd köbméterrel - 15 százalékkal - nőtt a tavalyi évhez képest.

"Ha ezt az ütemet fenntartjuk, akkor újabb rekordmutatót érhetünk el az Európába irányuló energiahordozóink, köztük a gáz kivitelében."Az Európába irányuló energiaszállításokban az eddigi csúcsot 2018-ban érte el Oroszország 201,7 milliárd köbméterrel. 2019-ben a kivitel a partnerek igényének megfelelően 199,4 milliárd köbméterre csökkent.

"Oroszország mindig is megbízható gázszállítója volt és marad fogyasztóinak a világ minden táján, Ázsiában és Európában egyaránt. Mindig is maradéktalanul teljesítette minden kötelezettségét. Mindig - és ezt szeretném hangsúlyozni" - fogalmazott az orosz elnök. Állítása szerint a Gazprom sohasem utasította el, hogy növelje az Európába irányuló gázszállításokat, ha erre vonatkozó kérés érkezett hozzá. Emlékeztetett rá, hogy a szerződések, amelyek alapján az orosz gázipari vállalat külföldre szállít, előírják a minimális és maximális szállítási mennyiséget.

photo_camera Putyin a videokonferencia közben. Fotó: ALEXEI DRUZHININ/Sputnik via AFP

Putyin mindezt akkor jelentette be, amikor Európában csúcsot döntött a földgáz ára, és az európai gáztározókban - beleértve a Gazprom EU-n belüli tározóit is - évtizedek óta nem voltak olyan alacsonyak a készletek, mint most. Ez részben azért is van, mert a Gazprom az idén 27 milliárd köbméterrel kevesebb gázt szállított Európába, mint 2019 első nyolc hónapjában. Egyes szakértők e mögött tudatos stratégiát sejtenek, vagyis hogy a Gazprom mesterségesen kreál hiányt az európai gázpiacon, részben azért, hogy arra buzdítsa az európai vevőket, hogy újra hosszútávú gázszerződéseket kössenek. Ezekről Putyin is beszélt, amikor

tévedésnek nevezte, hogy az európai országok a hosszútávú gázszerződésekről áttértek a tőzsdei alapú gázkereskedelemre.Putyin utasította Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi minisztert: személyesen biztosítsa, hogy a Gazprom teljesítse az orosz gáznak az Ukrajna területén keresztül Európába való tranzitjára vonatkozó valamennyi szerződéses kötelezettségét. Felhívta a figyelmet, hogy a Gazprom szerint számára gazdaságilag célszerűbb, sőt jövedelmezőbb lenne, ha büntetést fizetne Ukrajnának, és az új csőrendszereken keresztül növelné a szivattyúzott gáz mennyiségét, mert azokban magasabb a nyomás, így kevesebb lenne a szén-dioxid-kibocsátás, és mindez 3 milliárd dollár költségmegtakarítással is járna. "De arra kérem önt, hogy ne tegyék ezt" - mondta az elnök az energiaügyi miniszternek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.