Elszámolt piacosítás és orosz kavarás miatt is táncol gázválság szélén Európa

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 október 6., szerda 8:39

Ha hinni lehet az időjárás-modelleknek, 2021-22 tele elég hideg lesz Európában. Ha pedig nem változnak addig a dolgok jelentősen a gázpiacon, akkor elég drága is lesz. Egy ideje ugyanis meredeken emelkedni kezdett a földgáz ára, és egyelőre nem látni igazán, hogy mi tudná rövidtávon visszafogni. Komoly az aggodalom, mondhatni a pánik, kedden a gáz- és az áramárak új csúcsra emelkedtek Európában. Ez pedig már nem az első rekord az elmúlt hetekben, legutóbb szeptember végén ért el új, 1000 dollár/ezer köbméteres csúcsot a földgáz az ICE Futures Europe piacon. A benchmarknak számító holland TTF gázpiacon novemberre most 400 euró/megawattóra áron lehet venni a földgázt, az év eleje óta 400 százalékkal növekedett az árfolyam.

Az európai gáztározókban évtizedek óta nem volt olyan kevés készlet, mint most, miközben Oroszországból jóval kevesebb gáz érkezett, mint szokott, a folyékony gázkészleteket pedig elszívja az ázsiai piac. Úgy néz ki most a helyzet, hogy ha hamar bejön a téli hideg a kontinensre, akkor bizony mindenkinek kemény árat kell majd fizetnie a gázért. Ahhoz, hogy a földgáz ára egy év alatt 150 százalékkal emelkedett, több tényező igazán szerencsétlen összhatása vezetett el, balesetektől az EU energiapolitikáján és az orosz hatalmi szívózáson át a klímaváltozásig.

Több ok, egy hatás

Ahogy azt Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj és gázipari elemzője a 444-nek elmondta, az emelkedésnek keresleti és kínálati okai is vannak. A keresleti okok között a két legfontosabb a koronavírus-járvány enyhülésével elindult újranyitás és az egész Európában megindult zöldítés. A járvány legutóbbi hulláma utáni keresletnövekedés a szakértő szerint minden energiahordozónál jobban felhajtotta a földgáz árát. Az energiapiac zöldítése pedig azért hajtja fel az árakat, mert ahogy egyre nagyobb a nyomás az európai energiacégeken, hogy elhagyják a nagyon szennyező szenet, és átálljanak a fenntartható, megújuló energiára, átkötésként és a termelés kiegyenlítésére egyre nagyobb szerepet kap a szénhez képest sokkal kevesebb károsanyag-kibocsátással járó földgáz.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt