Elszámolt piacosítás és orosz kavarás miatt is táncol gázválság szélén Európa

gazdaság
2021 október 06., 08:39

Ha hinni lehet az időjárás-modelleknek, 2021-22 tele elég hideg lesz Európában. Ha pedig nem változnak addig a dolgok jelentősen a gázpiacon, akkor elég drága is lesz. Egy ideje ugyanis meredeken emelkedni kezdett a földgáz ára, és egyelőre nem látni igazán, hogy mi tudná rövidtávon visszafogni. Komoly az aggodalom, mondhatni a pánik, kedden a gáz- és az áramárak új csúcsra emelkedtek Európában. Ez pedig már nem az első rekord az elmúlt hetekben, legutóbb szeptember végén ért el új, 1000 dollár/ezer köbméteres csúcsot a földgáz az ICE Futures Europe piacon. A benchmarknak számító holland TTF gázpiacon novemberre most 400 euró/megawattóra áron lehet venni a földgázt, az év eleje óta 400 százalékkal növekedett az árfolyam.

Az európai gáztározókban évtizedek óta nem volt olyan kevés készlet, mint most, miközben Oroszországból jóval kevesebb gáz érkezett, mint szokott, a folyékony gázkészleteket pedig elszívja az ázsiai piac. Úgy néz ki most a helyzet, hogy ha hamar bejön a téli hideg a kontinensre, akkor bizony mindenkinek kemény árat kell majd fizetnie a gázért. Ahhoz, hogy a földgáz ára egy év alatt 150 százalékkal emelkedett, több tényező igazán szerencsétlen összhatása vezetett el, balesetektől az EU energiapolitikáján és az orosz hatalmi szívózáson át a klímaváltozásig.

Több ok, egy hatás

Ahogy azt Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj és gázipari elemzője a 444-nek elmondta, az emelkedésnek keresleti és kínálati okai is vannak. A keresleti okok között a két legfontosabb a koronavírus-járvány enyhülésével elindult újranyitás és az egész Európában megindult zöldítés. A járvány legutóbbi hulláma utáni keresletnövekedés a szakértő szerint minden energiahordozónál jobban felhajtotta a földgáz árát. Az energiapiac zöldítése pedig azért hajtja fel az árakat, mert ahogy egyre nagyobb a nyomás az európai energiacégeken, hogy elhagyják a nagyon szennyező szenet, és átálljanak a fenntartható, megújuló energiára, átkötésként és a termelés kiegyenlítésére egyre nagyobb szerepet kap a szénhez képest sokkal kevesebb károsanyag-kibocsátással járó földgáz.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.