Szél Bernadett: Kásler Miklós nem tudja, hány pályakezdő pedagógus van, és nem is érdekli

október 6., szerda 8:44
8

„Megkérdeztem Káslerékat, hány végzett pedagógus lépett pályára tavaly és idén. A válasz: nincsenek ilyen adataik. Sőt: nem kötelesek azokat előállítani. Kásler Miklós közoktatásért felelős miniszter nem tudja, hány pályakezdő pedagógus van, és nem is érdekli”

– írja Facebook-oldalán Szél Bernadett, hozzátéve, hogy szerinte tudják ők, csak nem árulják el”, mert 2019-ben még megkapta ezeket az adatokat. Az akkori adatokból az látszott, hogy „a pedagógushallgatók feléből se lesz tanár”, a pályakezdők száma évről évre 5-6 ezer körül alakul, a számuk pedig „az első években tovább csökken, amint megtapasztalják, hogy a nettó 150 ezer körüli fizetésükből még egy albérletet sem tudnak fenntartani”.

Szél szerint az adatok eltitkolása azt jelenti, hogy „azok egyre rosszabb képet mutatnak a hazai közoktatásról”. Úgy fogalmazott, „lesújtó a helyzet, hogy minden nap arról kell beszélnünk, mennyire alulértékelt a pedagógusok munkája Magyarországon”, ahol egy kezdő pedagógus az átlagbér felét keresi, és a 8-10 éve pályán lévő tanárok „se kapnak sokkal többet”.

„12 ezer tanár hiányzik már a rendszerből, a kormány pedig azt meri állítani, hogy ő a családok meg a gyerekek pártján van. Ez egyáltalán nem igaz. Változás kell, olyan kormány, amelyik tud olyan teljesítményt nyújtani, ami mellett nem szorul arra, hogy mindent eltitkoljon előlünk.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt