Szingapúrban robotokat raktak az utcákra, amik rászólnak az emberekre, ha nemkívánatosan viselkednek

TECH
2021 október 06., 07:26

Szingapúrban olyan járőrrobotokat vetnek be az utcán, amik rászólnak az emberekre, ha azok „nemkívánatosan viselkednek.

Szingapúr az utóbbi időben nagyot megy a lakosai megfigyelésében, ugyanis a közelmúltban építettek arcfelismerő kamerákat a lámpaoszlopokba, most pedig itt vannak a járőrrobotok. Egyelőre még csak két robotot tesztelnek három héten keresztül, az egyik egy lakótelepen, a másik pedig egy bevásárlóközpontban fog körözni.

A robotok hét kamerával vannak felszerelve, és figyelmeztetéseket adnak le, ha például valaki tilos helyen dohányzik, szabálytalanul helyezte le a kerékpárját vagy nem tartja be a járványügyi előírásokat.

A beszámolók szerint az egyik robot például megállt egy lakótelepi sakkozó társaságnál, és felszólította őket, hogy tartsák be a távolságot, és ötnél ne gyülekezzenek többen.

link Forrás

Az emberjogi aktivisták szerint a robotok sértik az emberek privát szféráját. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.