200 fehéroroszt vettek őrizetbe, mondván, megsértettek egy razzia alatt agyonlőtt KGB-tisztet

2021 október 7., csütörtök 15:40
4

Ivan Kubrakou fehérorosz belügyminiszter közölte, hogy kb. 200 embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok azzal a gyanúval, hogy sértő megjegyzéseket tettek a fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) egyik tisztjére, akit nemrég agyonlőttek egy minszki razzián.

„Egyesek megpróbálnak felhajtást csinálni ebből a halálesetből. Mostanra már mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe, akik Telegram-csatornákon mindenféle gyalázatos dolgot írtak abban bízva, hogy senki sem bukkan rájuk, különböző felhasználónevek mögé rejtőzve arra szólították fel az embereket, hogy ragadjanak fegyvert, és menjenek ki az utcára” – idézte Kubrakout a BelTA fehérorosz állami hírügynökség. A belügyminiszter szerint az interneten található egyes bejegyzésekben nemcsak a biztonsági erők, hanem a más véleményen lévő állampolgárok meggyilkolására szólítanak fel.

Több mint 800 politikai fogoly

A dpa német hírügynökség szerint az őrizetbe vettek között van a Komszomolszkaja Pravda egyik helyi újságírója is. A fehérorosz hatóságok a múlt heti incidens után blokkolták a hozzáférést az incidensről tudósító Komszomolszkaja Pravda hírportálhoz, ami a hasonló nevű orosz portál fehérorosz változata.

Maszkos rendőrök hurcolnak el tüntetőket Minszkben 2020. szeptember 27-én. Fotó: AFP

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet az őrizetbe vettek közül 73-at politikai fogolynak nyilvánított, a számuk így már meghaladta a nyolcszázat az országban.

Lövöldöztek egy ellenzékivel

Egy múlt keddi minszki razzián a fehérorosz ellenzéket támogató 31 éves informatikus lelőtte a KGB egyik tisztjét. A hatóságok végeztek vele, a feleségét pedig őrizetbe vették.

Az incidens részletei nem világosak, ezért a közösségi médiában felkapott téma.

Az informatikus ellen korábban terrorizmushoz köthető tevékenységek gyanúja miatt indítottak nyomozást. Médiaértesülések szerint a férfi a közösségi oldalakon olyan fotókat tett közzé, amiken az ellenzék zászlója is szerepelt. Állítólag legálisan tartott fegyvert.

Lukasenka nem tűri a lázongást

A Lukasenkához hű erők eddig is kíméletlenül léptek fel a tavaly augusztusi elcsalt elnökválasztás után tiltakozó mozgalom résztvevőivel szemben. Sok razziát tartottak olyan háztömbökben, amikben a feltételezésük szerint ellenzéki aktivisták bujkáltak.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka elutasította az ellenzék felszólítását, hogy mondjon le, és tartsanak új választásokat, a tiltakozókat pedig erőszakos lázadást szító bűnözőknek nevezte. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt