Koronavírus-számok Magyarországon 12/8/2021
Elhunytak + 213 Σ 36 048
Kórházban - 362 Σ 7 206
Fertőzöttek + 6 849 Σ 1 168 728
Tesztek + 22 156 Σ 8 701 776
Oltottak + 4 082 Σ 6 166 840
A legújabb trendek

30 milliárd forintnyi Sinopharm-vakcina áll a magyar raktárakban

október 7., csütörtök 11:05
14
  • Az eddig beérkezett oltóanyagoknak csak a felét használtuk fel
  • A mostani oltási tempóban a raktárkészletek csak nőni fognak
  • Majd egy idő után egyszerűen lejár a szavatosságuk
  • A kormány irreálisan sok kínai vakcinát vett, ebből elajándékoztunk már 4,5 milliárd forintért, 30 milliárdnyi pedig a raktárakban áll

Egyre ritkábban, de időnként közöl adatokat a kormányzati koronavírus-oldal arról, hogy mennyi vakcina érkezett eddig az országba.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Ebből az látszik, hogy Modernából szinte az összeset leszállították már, Pfizerből is nagyon sokat. A Curevac szerepel a táblázatban, de abból egyáltalán nem jön majd.

Az egyadagos Janssenből meglepően kevés érkezett eddig, pedig az kiváló megoldás lenne azoknak, akik nem akarnak kétszer oltást kapni, hiszen egyadagos. Ezért is járták ezzel a kistelepüléseket.

És azoknak is jó lenne harmadik oltásként, akik keleti vakcinát kaptak az első két körben, de szabadabban szeretnének utazni, mivel olyan oltóanyagról van szó, amit elfogadnak az EU-ban. (A Sinopharmmal oltottak esetében ez sima ügy, a Szputynikkal oltottaknál viszont itthon nem ajánlják a Janssent, mert az is vektorvakcina. Ez egy elméleti hozzáállás, arról nem lehet tudni, hogy vizsgálták-e itthon a gyakorlatban egyáltalán, hogy működik-e a Szputnyikra adott Janssen, mert - ahogy sok mindenről - erről sincs hivatalos adat.)

Az amúgy is ritkán publikált fenti táblázat ebben a formájában féloldalas. Ami hiányzik belőle, hogy a beérkezett oltóanyagok hány százalékát használták fel. Ezt a magyar kormányzati oldal soha nem kommunikálta, pedig van adat a beadott vakcinák típusáról. Onnan tudni, hogy azokat megküldjük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC), és ők publikálják is.

Eszerint a Magyarországra érkezett vakcinák felét használtuk csak fel. Ennél rosszabb arány csak Bulgáriában van.

A fenti arány kicsit már rosszabb is, az ECDC ugyanis még múlt heti adatokkal dolgozik, azóta érkezett még 152 ezer adag Pfizer és 22 ezer adag Moderna, miközben a napi 2 300-at sem érte el az első oltást kapottak száma az elmúlt hét napban.

A magyar arányt rontja, hogy az összes többi országban - a Szputnyikkal egy bátortalan kísérletet tevő Szlovákiát leszámítva - csak az EU-s beszerzésre hagyatkoztak. Nálunk a külön utas vásárlással behozott 2 millió orosz és 5 millió adag kínai vakcina lehetővé tette, hogy gyorsan elkezdődjön a tömeges oltás, a kezdeti előnyünket ugyanakkor mostanra teljesen elveszítettük a tőlünk nyugatabbra lévő országokhoz képest, ahol mindenhol kivétel nélkül magasabb az oltottsági arány az ECDC - néhány országnál meghökkentően magas arányt mutató - adatai alapján. Az EU átlaga 79,9 százalék, Magyarországon ennél 11 százalékponttal rosszabb az arány.

Az itthoni hivatalos koronaoldal nem, de az ECDC közöl statisztikákat arról is országonként, hogy melyik oltóanyagból mennyit adtak be eddig.

Tartalék most bőven van. A 3 millió Sinopharmmal nehezen fogunk tudni mit kezdeni. Messze felüllőtte a kormány, hogy mennyi kell a kínai vakcinából, az ötmilliós megrendelés teljesen irreális volt, ráadásul ezt vettük messze a legdrágábban. Egy adag 31,5 euróba került.

Még augusztusban elkezdett a kormány ajándékozni a kínai vakcinából olyan országoknak, ahol szintén használják, 200-200 ezer adagot kapott Bosznia-Hercegovina és Montenegró, de azóta nincs hír arról, hogy másnak is adtunk volna.

A 400 ezer adagos balkáni ajándék 4,5 milliárd forintos gesztus volt. És most még így is van 30 milliárd forintnyi kínai vakcina a magyar raktárakban.

A hivatalos árak szerint a Modernából 19 euróba, a Pfizerből 15,5 euróba, a Szputnyikból 9,95 euróba, a Janssenből 8,5 euróba, az AstraZenecából 1,82 euróba került egy adag. Ehhez képest az AstraZenecáért szoktunk pénzt kérni, a többit ajándékba adjuk. Merthogy jelentős készleteket adunk kölcsönbe vagy ajándékozunk el.

Egyébként most furcsa helyzetben vagyunk. Nem csak azért, mert nem sikerült érdemben növelni az átoltottságot, még akkor sem, ha személyesen próbálják győzködni azokat az időseket, akik eddig nem kérték a vakcinát.

A mostani oltóanyagbőség nem tart a végtelenségig. Egyrészt időnként ismételni kell az oltást, a mostani ajánlás szerint fél év után. A raktárban felhalmozott készletek szavatossága pedig le fog járni, viszont - az EU-ban egyedüliként - nem csatlakoztunk az újabb uniós vakcinabeszerzéshez, amivel Pfizert vásárolnak az uniós országok.

Még a nyáron azt mondta Gulyás Gergely, hogy több országnak is olyan készletekből adunk kölcsön, aminek a szavatossági ideje a közeljövőben lejár, és olyanokat kapunk majd vissza, ami tovább eltartható.

A kiszállást azzal indokolta a kormány, hogy önellátóvá kell válnunk. A nemzeti oltóanyaggyár alapkövét csak szeptember elején tették le, ideális esetben jövő év végén kezdődik itt a gyártás, egyelőre Sinopharm-licencről van szó, és tárgyalnak a Szputnyikról is.

A Debrecenben épülő nemzeti oltóanyaggyár alapköve. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt