Felfüggesztették a texasi abortusztilalom végrehajtását

külföld
2021 október 07., 04:33

Robert Pitman amerikai szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a vitatott texasi abortusztörvény végrehajtását. A rendkívül szigorú javaslat lényegében ellehetetleníti az abortuszt azzal, hogy már a terhesség hatodik hetétől tiltja - vagyis már akkor, amikor sok nő még csak nem is sejtheti, hogy várandós. A törvény emellett egy jogi trükkel még azt is elérte, hogy eljárás indulhasson azok ellen, akik "segítik" az abortuszt.

photo_camera Fotó: JOSHUA ROBERTS/Getty Images via AFP

Ezt állami szinten a szövetségi bíróságok korábbi rendelkezései alapján nem tilthatnák, ezt a törvényalkotók azzal játszották ki, hogy magánszemélyek jelenthetik fel azokat, akik "segítik" az abortuszt. A törvény alapján még az is segítségnek minősül, ha valaki az abortuszklinikához fuvarozza az abortuszra készülőt.

Pitman szövetségi bíró 113 oldalas indoklása szerint a szeptember 1-én életbe lépett törvény "jogtalanul akadályozza a nőket alkotmányos jogukban, az életükkel való szabad rendelkezésben".

"Hogy más bíróságok kerülték ezt a következtetést, az az ő döntésük. Ez a bíróság nem fogja hagyni, hogy ez a fontos jogokat korlátozó szabályozás akár csak még egy napig érvényben maradjon" - írta, utalva rá, hogy az ország legfelsőbb bírósága korábban elutasította az amerikai igazságügyi minisztérium kérését a törvény végrehajtásának felfüggesztésére. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.