Megkezdődtek az SPD, a Zöldek és az FDP kormányalakítási tárgyalásai, Armin Laschet lemond

külföld
2021 október 07., 17:37

Megkezdődtek csütörtökön a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányalakítási tárgyalásai a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) - írja az MTI. A három párt vezetői már mind egyeztettek külön-külön egymással, de közösen eddig nem.

Lars Klingbeil, a szociáldemokraták főtitkára bizakodva nyilatkozott az egyeztetések kezdete előtt. „Nem is gondolok arra, hogy nem jöhet össze” - mondta a ZDF német közszolgálati televíziónak. Bennfentesek szerint az előzetes egyeztetések legfeljebb tíz napot vehetnek majd igénybe.

Balról jobbra: Volker Wissing (FDP), Lars Klingbeil (SPD), Michael Kellner (Zöldek)
photo_camera Balról jobbra: Volker Wissing (FDP), Lars Klingbeil (SPD), Michael Kellner (Zöldek) Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Volker Wissing, az FDP főtitkára a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva ugyanakkor azt mondta, hogy amennyiben zátonyra futnának a megbeszélések a szociáldemokratákkal, úgy pártja továbbra is nyitott marad a Jamaica-koalícióra, vagyis a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kormányalakítására a Zöldekkel és az FDP-vel.

A szeptember 26-i választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, a második a CDU/CSU szövetsége lett, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. A két párt folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, azzal a különbséggel, hogy nem az SPD, hanem a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. Ezt azonban egyikük sem szorgalmazta, ezért a szociáldemokraták a 14,8 százalékkal a harmadik helyen álló Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik liberális FDP-t igyekeznek megnyerni koalíciós partnernek. Ez lenne az első, három pártból álló német szövetségi kormány a második világháború óta.

Eközben a CDU környékén változások történtek: a Spiegel azt írja, hogy az Angela Merkelt a pártban követő kancellárjelölt, Armin Laschet csütörtökön bejelentette, kész lemondani a pártvezetésről, de az átmenetet még szeretné ő levezényelni. Laschet januárban vette át az irányítást, a választási vereség után viszont komoly belső nyomás alá került.

A német választás eredményét Magyari Péter ebben a cikkben elemezte, a lehetséges koalíciókról pedig itt írt.

Cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy Armin Laschet már lemondott.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.