Olyan rossz minőségűnek bizonyult a Pátkai tározó vize, hogy nem lehet beleengedni a Velencei tóba

környezetvédelem
2021 október 07., 09:41
comments 12

Közleményben jelentette be az Országos Vízügyi Főigazgatóság, hogy véget ért a Velencei tó ötnapos vízpótlási tesztje. A szakemberek azt vizsgálták, hogy mi történik a Pátkai tározóból a Velenceibe eresztett víz minőségével útközben.

A Pátkaiban ugyanis túl magas a klorofill koncentrációja, annyira, hogy kétszeresen meghaladja a határértéket. Ilyen minőségű víz csak ártana a tónak. De a szakemberekben felmerült, hogy a víz minősége talán megjavul útközben, ahogy végigfolyja azt a nagyjából 10 kilométeres utat, amit a Császár-víz nevű patak a tározó és a Velencei között megtesz.

Most objektíve kiderült, hogy sajnos nem ez a helyzet. A közlemény ezt így fogalmazza meg:

“Az öt napig tartó vizsgálat során, öt mérőponton, napi gyakorisággal, a klorofill tartalom mellett számos vízmennyiségi és minőségi mérést (vízhőfok, vezetőképesség, ph, oxigén telítettség, foszfáttartalom, algológiai értékelés) végeztek a vízügyi szakemberek. A mérési és vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Császár-vízen keresztül a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, a tóba jutó víz klorofill tartalma érdemben nem változott meg.”

Ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a vészesen leapadt tóba csak akkor tudnak vizet engedni az e célra szolgáló tározókból, ha a Pátkai klorofiltartalma elviselhető szintre csökken.

A probléma megértéséhez fontos tudni, hogy a harmadik legnagyobb magyarországi természetes tavat a felületére hulló esőn kívül lényegében egyetlen vízfolyás, ez a bizonyos Császár-víz táplálja. A mostani problémát az okozza, hogy a hetvenes évek elején a vízügy azt találta ki, hogy a Velencei-tó biztonságos vízutánpótlását nem bízza önmagában a patakra, hanem létrehoz rajta két mesterséges víztározót, a folyás iránt feljebb fekvő Zámolyit és az alatta található Pátkait. Az elmélet az volt, hogy ezeket jól feltöltik, és ha a Velencein probléma támadna, innen lehet majd vizet pótolni. Csakhogy, bár a tó vízállása évek óta drámaian csökken, sem tavaly, sem idén nem volt ezekből vízpótlás. Mégpedig azért, mert a tározók vízminősége leromlott. Vagyis a patak évek óta csak a tározókat tölti a tó helyett. Ha nem lennének tározók, ez a vízmennyiség a Velenceibe folyt volna.

A vízügy közleménye azzal az optimista csengésű mondattal zárul, miszerint

"Jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a csütörtök reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 cm."

Ennek értékeléséhez nem árt tudni, hogy a tóban az ideális vízszint 160 centi körüli lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.