Vannak kutyák, amelyek akár száz játék nevét is képesek megtanulni

ÁLLAT
2021 október 07., 09:41
comments 2

Némely kutyák kiemelkedően sokat megértenek az emberi nyelvből, írják az ELTE etológusai, akiknek a kutatásában voltak olyan kutyák is, amelyek akár száz, vagy még több játék nevét voltak képesek megtanulni. Kutatásukról írt közleményük a brit tudományos akadémia, a Royal Society Open Science című folyóiratában jelent meg.

Az ELTE etológusai hat border collie-val végeztek kísérletet. A kép illusztráció, nem egy nyelvzseni colliet ábrázol, csak egy játékosat, akit a kép alapján adekvát módon Rugónak (Spring) hívnak a gazdái.
photo_camera Az ELTE etológusai hat border collie-val végeztek kísérletet. A kép illusztráció, nem egy nyelvzseni colliet ábrázol, csak egy játékosat, akit a kép alapján adekvát módon Rugónak (Spring) hívnak a gazdái.

Az ELTE kutatói több mint két éven át kerestek világszerte olyan kutyákat, amelyek tudják a játékaik nevét. Mint írták, a kutyák többsége parancsokat, trükköket többnyire gond nélkül tanul meg, de a tárgyak nevének megjegyzése nagyon másfajta feladat, és a legtöbb kutya nem is tudja elsajátítani ezt a képességet.

Akadnak azonban kivételek. Kutatásukban hat kutya vett részt: Magyarországról Max, Brazíliából Gaia, Hollandiából Nalani, az Egyesült Államokból Squall, Norvégiából Whisky, Spanyolországból pedig Eico. Mindegyik állat képes volt 28-nál több játékuk nevét megtanulni. "Ezek a tehetséges kutyák elképesztő gyorsasággal képesek új játékneveket megtanulni" - magyarázta a közleményben Claudia Fugazza, az ELTE kutatásvezetője.

A kutatók azt már korábban igazolták, hogy a jó nyelvérzékkel megáldott ebeknek elég négyszer hallaniuk egy új játék nevét, hogy megjegyezzék. A legújabb kísérletsorozatukban azt kérték a gazdáiktól, hogy egy hét alatt hat, majd tizenkét új játék nevét tanítsák meg kutyáiknak. "Kiderült, hogy ezeknek a kivételes kutyáknak ez nem túl nagy kihívás. Könnyedén megtanultak 11-12 új tárgynevet is" - számolt be Shany Dror, a tanulmány első szerzője.

Dror szerint ez a sebesség "hasonlatos az emberi csecsemők szókészletének fejlődéséhez, amikor 18 hónapos koruk körül hirtelen meglódul a szótanulás üteme". A kutyák ráadásul valóban megtanulták a játékok nevét, egy, illetve két hónappal később még mindig emlékeztek rá.

A kísérletben részt vevő mind a hat kutya border collie volt, egy olyan terelőkutya-fajta, amely érzékenyen reagál gazdája viselkedésre. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden border collie nyelvzseni lenne, sem azt, hogy kizárólag a border collie-k lennének nyelvzsenik. Az Elte kutatói értesültek már tehetséges szótanuló német juhászról, palotapincsiről, sőt még keverékkutyákról is. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.