Maria Ressa: Egy tények nélküli világban nincs igazság, és nincs bizalom

díj
2021 október 08., 11:20

Az újságírás aktivizmussá válik egy olyan világban, amelyben az újságíróknak harcolniuk kell a tényekért - mondta pénteken Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíró arra reagálva, hogy idén ő lett a Nobel-békedíj egyik kitüntetettje, Dmitrij Muratov orosz újságíró mellett.

Az, hogy a Nobel-békedíjat idén újságíróknak ítélték oda, azt bizonyítja, hogy „semmi nem lehetséges tények nélkül. Egy tények nélküli világban nincs igazság, és nincs bizalom” - fogalmazott Ressa a videointerjúban, amely az általa alapított és vezetett Rappler hírportálon jelent meg.

Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíró 2019. március 29-én.
photo_camera Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíró 2019. március 29-én. Fotó: MARIA TAN/AFP

Az újságíró elmondta, nagyon meglepődött, csaknem sokkot kapott, amikor megtudta, hogy ő az egyik idei kitüntetett, és azt ígérte, hogy a Rappler a jövőben is azt fogja tenni, amit jelenleg tesz.

Ez a legjobb időszak újságírónak lenni - jelentette ki Maria Ressa, hozzátéve, hogy a legveszélyesebb időszakok a legfontosabbak. „Az újságírás aktivizmussá válik egy olyan világban, ahol a tényeket megkérdőjelezik, ahol a legnagyobb hírmegosztó gyűlölettel tarkított hazugságok terjesztését helyezi előtérbe, és gyorsabban és messzebbre terjeszti el őket, mint a tényeket” - mondta Ressa.

A Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kijelentéseit és véres drogellenes háborúját. A hírportál és annak vezetője ellen számos eljárás és vizsgálat van folyamatban. Ressa ellen egy 2012-ben megjelent cikk miatt rágalmazás címén bírósági per is indult. A hatóságok az utóbbi években több alkalommal őrizetbe vették Maria Ressát, akit a Time magazin 2018-ban az év egyik emberének választott.
A Nobel-bizottság indoklása szerint Ressa és Muratov a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítéséért kapta meg a kitüntetést. A testület a véleménynyilvánítás szabadságának rettenthetetlen védelmezőjeként méltatta Ressát.

(MTI/AFP/dpa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.