Elindult az előválasztás második fordulója

POLITIKA
2021 október 10., 06:10
comments 9

Vasárnap reggel elindult, és október 16-án, szombaton 20 órakor ér véget az előválasztás második fordulója, 475 településen és online lehet voksolni, közölte az Országos Előválasztási Bizottság. Az előválasztás második fordulójába továbbjutott jelöltek közül Karácsony Gergely a határidőt megelőzően, pénteken visszalépett, ezért a szavazóbiztosok - a szavazólap hitelesítését megelőzően - törölni fogják a nevét a szavazólapról, érvényesen tehát csak Dobrev Klárára és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni.

A második fordulóban már az egész ország egy választókerületnek számít, azaz minden választásra jogosult személy bárhol tud érvényesen szavazni

- hívták fel a figyelmet. A szavazási folyamat az első fordulóhoz hasonló:

  • az értéknyilatkozat kitöltését követően a szavazóbiztosok rögzítik a választó adatait,
  • beolvassák ("becsippantják") a lakcímkártyát,
  • majd hitelesítik ("lecsippantják") a szavazólapot, mielőtt azt átadnák a választónak.

A szavazópontok egy része ismét úgynevezett "fix sátor" lesz, melyek a teljes szavazási időszakban ugyanott és ugyanolyan nyitvatartásban fogadják a választópolgárokat. Ezek mellett működnek majd a mozgó sátrak amelyek más-más helyszíneken fognak majd szavazási alkalmakat biztosítani az ellenzéki választópolgároknak. Vasárnap kilenckor indul az online szavazás is az elovalasztas2021.hu oldalon. Aki az első fordulóban már szavazott, annak nem szükséges ismételten megadnia az adatait, azonban a videós azonosítást újfent el kell végeznie. A videós azonosításra nyitva álló időszak mindennap 9.00-21.00 óra. Az online szavazáshoz szintén szükség van érvényes fényképes igazolványra és lakcímigazolványra

A szavazatokat október 17-én, vasárnap fogják megszámolni. A számolás egy, központi helyszínen lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt