Elindult az előválasztás második fordulója

POLITIKA
2021 október 10., 06:10
comments 9

Vasárnap reggel elindult, és október 16-án, szombaton 20 órakor ér véget az előválasztás második fordulója, 475 településen és online lehet voksolni, közölte az Országos Előválasztási Bizottság. Az előválasztás második fordulójába továbbjutott jelöltek közül Karácsony Gergely a határidőt megelőzően, pénteken visszalépett, ezért a szavazóbiztosok - a szavazólap hitelesítését megelőzően - törölni fogják a nevét a szavazólapról, érvényesen tehát csak Dobrev Klárára és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni.

A második fordulóban már az egész ország egy választókerületnek számít, azaz minden választásra jogosult személy bárhol tud érvényesen szavazni

- hívták fel a figyelmet. A szavazási folyamat az első fordulóhoz hasonló:

  • az értéknyilatkozat kitöltését követően a szavazóbiztosok rögzítik a választó adatait,
  • beolvassák ("becsippantják") a lakcímkártyát,
  • majd hitelesítik ("lecsippantják") a szavazólapot, mielőtt azt átadnák a választónak.

A szavazópontok egy része ismét úgynevezett "fix sátor" lesz, melyek a teljes szavazási időszakban ugyanott és ugyanolyan nyitvatartásban fogadják a választópolgárokat. Ezek mellett működnek majd a mozgó sátrak amelyek más-más helyszíneken fognak majd szavazási alkalmakat biztosítani az ellenzéki választópolgároknak. Vasárnap kilenckor indul az online szavazás is az elovalasztas2021.hu oldalon. Aki az első fordulóban már szavazott, annak nem szükséges ismételten megadnia az adatait, azonban a videós azonosítást újfent el kell végeznie. A videós azonosításra nyitva álló időszak mindennap 9.00-21.00 óra. Az online szavazáshoz szintén szükség van érvényes fényképes igazolványra és lakcímigazolványra

A szavazatokat október 17-én, vasárnap fogják megszámolni. A számolás egy, központi helyszínen lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.