Hadházy: Nem a miniszterelnök-jelölt személye a legfontosabb, hanem hogy lesz-e 20 ezer aktivistánk a kampányban

POLITIKA
2021 október 10., 14:08

Vasárnap délután a Madách téren löki be második fordulós előválasztási kampányát Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció jelöltjével száll versenybe az egységesült ellenzék miniszterelnök-jelölti posztjáért.

Ez Márki-Zay első nagyobb gyűlése azóta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette: befejezi kampányát, és a második fordulóban a hódmezővásárhelyi polgármestert támogatja. Karácsony mellett beszédet mond többek között Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselő is.

Az esemény első felszólalója Vajda Zoltán, a Mindenki Magyarországért Mozgalom (MMM) jelöltje volt, aki után Király Júlia volt MNB-alelnök méltatta hosszasan Márki-Zayt.

Őt Hadházy Ákos követte a színpadon. A szekszárdi politikus megköszönte Márki-Zay meghívását, és a mozgalom támogatását zuglói kampánya mellett. Az előválasztás intézményét méltatta - szerinte ez az ellenzéki politizálás legnagyobb vívmánya az elmúlt tíz évben. Hadházy szerint az előválasztás célja az, hogy olyan jelöltet válasszanak, aki képes megmozgatni 300-400 ezer bizonytalan és/vagy fideszes szavazót, hogy az ellenzékre szavazzanak.

photo_camera Az MMM „kormányváltó nagygyűlése” a Madách téren Fotó: Kaufmann Balázs / 444

A független képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzék még nincs nyerő helyzetben, ráadásul azzal is számolni kell, hogy a kormány választási osztogatásra készül.

„Teljes önbecsapás azt hinni, hogy a győzelem már a zsebünkben van” - mondta, figyelmeztetve arra, hogy bárki győz is majd, csak akkor van esély a kormányváltásra, ha az ellenzéki választók beállnak mögé. Hadházy szerint épp ezért volt fontos Zugló üzenete, ahol végül egy oldalra álltak az ellenzék erői, és győzedelmeskedtek.

„Nem a győztes személye a legfontosabb, hanem hogy lesz-e húszezer aktivista az ellenzék oldalán a választási kampányban és a választás idején. Ezen múlik a választás sikere”

- mondta Hadházy, aki szerint még a közös országos lista „minősége” is talán fontosabb mint a listavezető személye.

Az MMM „kormányváltó nagygyűlése” a Madách téren
photo_camera Az MMM „kormányváltó nagygyűlése” a Madách téren Fotó: Kaufmann Balázs / 444

A listavezetőnek képesnek kell lennie arra, hogy megszólítsa a bizonytalanokat, és azt javasolta az egybegyűlteknek: arra szavazzanak, akiről képesek ezt feltételezni. Nem mondta ki, hogy Márki-Zayt támogatja, de emlékeztetett, hogy az MMM elsők között állt ki mellette és az ellenzéki oldal megtisztítása illetve megújítása mellett.

A Hadházyt követő Szél Bernadett is az előválasztás intézményének méltatásával kezdte beszédét. Márki-Zayt a remény embereként mutatta be, és megköszönte neki, hogy hitet adott azoknak az ellenzéki választóknak, akik új szereplőkre és üzenetekre vártak. Azt javasolta az előválasztás második fordulója előtt, az MMM kampányszlogenére utalva, hogy ideje elindulni felfelé. Szerinte az igazi változás Márki-Zay jelöltségével lehetséges, de figyelmeztetett, hogy a győztest mindenkinek támogatnia kell. Emlékeztetett, hogy az út végén együtt kell majd kormányozni az országot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.