Az őslakos rénszarvastenyésztők pert nyertek két szélparkkal szemben Norvégiában

környezetvédelem
2021 október 11., 19:05
comments 10

Az őslakos rénszarvastenyésztők két szélparkkal szemben is pert nyertek Nyugat-Norvégiában: a legfelsőbb bíróság ítélete szerint érvénytelen a parkok építésére és üzemelésére kiadott engedély, mivel az sérti a számi (lapp) népcsoport jogait.

A döntés szerint a Fosen régióban lévő és Európa legnagyobb szélturbinafarmjához tartozó Storheia és Roan parkok vétenek az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ellen is. Eszerint az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg az a jog, hogy saját kulturális hagyományaikat ápolják.

A bíróság szerint a számik védendő kulturális hagyománya a rénszarvasok tradicionális tenyésztése. Az állattartók azzal érveltek, hogy a szélturbinák látványa és hangja megzavarja a közelben legelő állatokat, veszélyeztetnek egy régi hagyományt.

photo_camera A Fosen Vind szélparkja 2020. október 13-án. Fotó: Heiko Junge/AFP

Egyelőre nem tisztázott, milyen következményei lesznek az ítéletnek. A számik jogi képviselői a döntés után követelik, hogy bontsák le a 151 szélturbinát, amik rénszarvaslegelőkön vagy azok közelében vannak. „A megépítésüket illegálisnak nyilvánították, illegális lenne tovább üzemelniük” – közölte Andreas Bronner ügyvéd.

A szélparkok üzemeltetőjét meglepte az ítélet, mivel hivatalos engedélyt kapott az építésre. A Fosen Vind nevű cég szerint a döntési folyamatban fontos szerepet játszottak a rénszarvastenyésztők jogai.

Az energiaügyi minisztérium egyelőre tanulmányozza az ítéletet, ami hatással lehet más projektekre is.

A számi népcsoporthoz kb. 100 ezer ember tartozik, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Oroszországban élnek. Egy részük rénszarvastenyésztésből él. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt