Belevágunk a lehetetlenbe: tájékoztatást kérünk a járványról

járvány
2021 október 11., 10:18
comments 2

Merész, vakmerő gondolat, de kaland az élet. Írtunk a Koronavírus Sajtóközpontnak, hogy adjanak tájékoztatást a járványról.

Amit tudunk abból a kevésből, amit naponta megosztanak hivatalosan: minden fontos adat romlik. Naponta átlagosan 10-en halnak meg a járványban, emelkedik a kórházban lévők száma (715 koronavírus fertőzött ápolnak kórházban), közülük 109 állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépen van.

És van rengeteg kérdés, amire egyáltalán nem kapunk választ. Napi „tájékoztató” abban a nevetséges formájában sincs, amikor újságírók nélkül tartottak sajtótájékoztatókat, ez mondjuk annyira nem is baj. De máshol sem lehet szakembereket kérdezni arról, hogyan áll a járványhelyzet, mik a kormányzati tervek.

Jobb híján a kormányinfón próbálunk adatokat kérni Gulyás Gergelytől, tőle is már egyre kevesebb sikerrel, hiába hangoztatja azt a miniszter, hogy a nyilvánosság pártján áll.

Egy tucat kérdést összegyűjtöttünk, amit elküldtünk ma a Koronavírus Sajtóközpontnak, és így teszünk majd a következő napokban is, újra elküldve, további témákkal bővítve azokat.

  1. Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek között?
  2. Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a lélegeztetőgépen lévő koronavírus-fertőzöttek között?
  3. Milyen volt az oltottak/nem oltottak aránya az elmúlt egy hónapban a koronavírus hivatalos áldozatai között?
  4. Milyen terveik vannak az átoltottság növelésére?
  5. Miért ilyen magas a lélegeztetőgépen lévők aránya a regisztrált új fertőzöttek, illetve a kórházban kezeltekhez képest?
  6. A járvány negyedik hullámának felfutása közben miért nem növelik a tesztek számát, különösen akkor, amikor folyamatosan nő az összes vizsgálaton belül a pozitív esetek aránya?
  7. A Magyar Tudományos Akadémia augusztus 27-én javaslatokat tett a járvány negyedik hulláma elleni felkészülésre. Ebben egyebek között javasolták a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához. Mi indokolta, hogy a vadászati világkiállítás felmentést kapott a járványügyi szabályok alól, és a szervezők szerint több mint egymillió ember védettségi igazolvány és maszk nélkül látogathatta az eseményt?
  8. Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál állhat vissza az a helyzet, hogy szigorítani kell a védettségi igazolvány használatát?
  9. Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál javasolják a maszkhasználat szigorítását a tömegközlekedésben, zárt helyeken?
  10. Mi lehet az oka, hogy több mint 200 ezren nem vették fel a második oltást?
  11. Mikor tervezik visszaállítani a hétvégi adatszolgáltatást a járványról?
  12. A járvány erősödésével lesz-e lehetőség az ilyen típusú kérdéseinkre választ kapni?

Ha van javaslatod, írd meg kommentben vagy küldd el a megirom@444.hu címre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.