Kétéves, világszintű katolikus konzultációt hirdetett Ferenc pápa

2021 október 11., hétfő 5:37
2

Két éven át tartó konzultációt hirdetett Ferenc pápa a katolikus egyházban, amit egyesek az elmúlt 60 év legnagyobb reformkísérleteként értlemeznek.

A tervek szerint a program első állomása, a „meghallgatás szakasza” lesz, amikor mindenféle témát megvitathatnak az egyházközségekben és plébániákon, szerte a világon. A pápa fontosnak tartja, hogy azok is hallassák a hangjukat, akik általában az egyházi élet peremére szorulnak, például a nők, a lelkipásztori kisegítők vagy a tanácsadó testületek tagjai.

Ezután a püspökök írásba foglalják a megbeszélteket, 2023 októberében egyhónapos gyűlésen vitatják meg az eredményt a Vatikánban, végül a pápa közzéteszi saját gondolatait és döntéseit.

Ferenc pápa szlovákiai látogatásán Fotó: HANDOUT/AFP

A konzultációról szóló miséjében Ferenc pápa arra biztatta a katolikusokat, „ne barikádozzák el magukat a meggyőződéseik mögé”, hanem hallgassák meg egymást. „Készen állunk erre az útra? Vagy félünk az ismeretlentől, és inkább a szokásos kifogásainkhoz menekülünk: hogy haszontalan az egész, vagy hogy »mindig is így csináltuk«?” - kérdezte.

Azt mondta, a konzultáció során nem szabad elmenni a hétköznapi élet kihívásai mellett, és ellen kell állni a kritikátlan megelégedés kísértésének, amikor a változásról van szó.

A BBC egyházügyi tudósítója szerint nem csak a nők szerepéről, de a szegénységről vagy a klímaváltozásról is sok szó eshet a konzultációban. És bár jelentős lépés, hogy Ferenc pápa kikéri a hierarchia alján levő emberek véleményét, kár hirtelen változásokra számítani az egyház törvényeiben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt