Nem vezet be nemi kvótát a Nobel-bizottság

október 12., kedd 5:05
1
Goran Hansson, a Svéd Tudományos Akadémia főtitkára Fotó: JANERIK HENRIKSSON/TT News Agency via AFP

A tudományos Nobel-díjakat odaítélő akadémia vezetője az AFP hírügynökség kérdésére válaszul kijelentette, hogy nem fognak nemi kvótákat bevezetni.

Goran Hansson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia vezetője szerint azt akarják, hogy az emberek továbbra is azért nyerjék el a díjat, „mert a legfontosabb felfedezést tették... nem pedig a nemük vagy etnikai hovatartozásuk miatt”.

A kérdés aktuális, ugyanis a díj 1901-es alapítása óta mindössze 59 Nobel-díjat kaptak nők.

Idén a Fülöp-szigeteken élő újságíró Maria Ressa az egyetlen nő, aki megkapta az elismerést. Ressát Nobel-békedíjjal tüntették ki egy másik újságíróval, az orosz Dmitrij Muratovval együtt.

Maria Ressa, a fülöp-szigeteki Rappler híroldal főszerkesztője, a 2021-es Nobel-békedíj egyik díjazottja Fotó: JOEL SAGET/AFP

Mindketten a véleménynyilvánítás szabadságának megőrzése érdekében tett erőfeszítéseikért részesültek az elismerésben.

Hansson azt is mondta, szomorú, hogy kevés női Nobel-díjas van, és ez tükrözi a társadalomban uralkodó, különösen az elmúlt években kialakult, de még mindig létező igazságtalan körülményeket. Sok a tennivaló ezen a területen szerinte, de úgy döntöttek, hogy nem lesz nem vagy etnikai kvóta a díjak megítélése során.

A döntés Hansson szerint „összhangban van Alfred Nobel utolsó akaratának szellemével”, aki 1894-es végrendeletében azoknak ajánlotta a díjat, akik a legméltóbbak arra, és a legfontosabb hozzájárulásokat teszik.

Az akadémia vezetője emlékeztetett, hogy Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában a természettudományok professzorainak csak mintegy 10 százaléka a nő, és Kelet-Ázsiában még ennél is kevesebb.

Hansson szerint arra figyelmet fordítanak majd, hogy minél több női tudóst hívjanak meg jelölésre, de segítségre van szükségük, és a társadalmi szerepfelfogásoknak kell változniuk ahhoz, hogy minél több nő lépjen a tudományok területért, és esélyt kapjanak díjazott felfedezésekhez. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt