A Nyilaskeresztes Párt és több magyar zenekar is fenn van a Facebook tiltólistáján

TECH
2021 október 13., 06:26
comments 3

26 magyar oldal is van a Facebook tiltólistáján, amin több mint 4 ezer személyt és szervezetet tiltottak ki terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt a platformról, írja a Gizmodo az Intercept által megszerzett lista alapján.

A magyar letiltottak között vannak zenekarok, szervezetek, illetve a Facebookról még 2017-ben letiltott Kurucinfo is, de megtalálható a listán a Nyilaskeresztes Párt is. A letiltott zenekarok többsége – többek között a Divízió 88, az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, Nimród, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, Titkolt Ellenállás – szkinhedzenekarként ismert.

A Facebook három kategóriába sorolja a listán szereplőket, attól függően, hogy mennyire veszélyesek:

  • az első és egyben legsúlyosabb kategóriába tartoznak azok a személyek és oldalak „súlyos offline károkozás” miatt kerültek ide, vagyis civilek elleni erőszakos cselekmények, szervezett bűnözéssel való összejátszás, illetve védett tulajdonságokon alapuló károkozásért mellett való kiállás miatt, tehát lényegében a terroristák és terrorszervezetek,
  • a második kategóriába tartoznak az „erőszakos, nem állami kötődésű cselekvők”, mint a szír polgárháború lázadói,
  • a harmadik, legenyhébb kategóriába pedig olyan szervezetek és személyek kerültek, amelyekről a Facebook megállapította, hogy megsértik a gyűlöletbeszédre és a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveit, vagy „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutatják, ugyanakkor „korábban nem feltétlenül követtek el erőszakot, vagy védett tulajdonságaik alapján nem feltétlenül szorgalmaztak erőszakot mások ellen”.

A magyar letiltottak mind az utóbbi kategóriába tartoznak. Összeségében a listán szereplők 53,7 százaléka terrorizmushoz köthetőnek, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalomnak, 17 százaléka gyűlöletcsoportnak, 4,9 százaléka bűnözőnek, és alig 1 százaléka erőszakos nem állami szereplőnek minősül. (via Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.