Egy ember meghalt, hét megsebesült, amikor a koszovói rendőrség szerb tüntetőkkel csapott össze

külföld
2021 október 13., 13:40
comments 9

Összecsapott a koszovói rendőrség szerdán a koszovói Mitrovicában azokkal a koszovói szerbekkel, akik egy csempészetellenes akciósorozat ellen tüntettek Észak-Koszovó több településén - közölte a pristinai és a szerbiai sajtó.

A koszovói rendőrség egy razziája során szerdán négy településen több élelmiszerüzletet és gyógyszertárat is átvizsgáltak, csempészárut keresve. A rendőrségi akcióra a helyi szerbek tettlegességgel reagáltak. Jelentésük szerint kövekkel, gáztartályokkal, villanó és kézigránátokkal dobálták meg a rendőröket, lőttek rájuk és járművekkel torlaszolták el az utakat.

A koszovói rendőrség különleges alakulatának tagjai őrt állnak a koszovói Mitrovica egyik utcáján 2021. október 13-án
photo_camera A koszovói rendőrség különleges alakulatának tagjai őrt állnak a koszovói Mitrovica egyik utcáján 2021. október 13-án Fotó: Bojan Slavkovic/MTI/MTVA

A helyszínre érkezett a koszovói rendőrség különleges alakulata (Rosu), amely könnygázgrátánokkal igyekezett oszlatni a tömeget, később pedig lövéseket is leadtak. Az eddigi hírek szerint egy szerb férfi meghalt, egynek a tüdejét érte lövés. Hat koszovói rendőr megsebesült. Nyolc szerbet letartóztattak.

Az összecsapások hírére Aleksandar Vučić szerb elnök lemondta szerdai programjait, és délután Koszovóban találkozik a helyi szerbek vezetőivel. Ana Brnabic miniszterelnök a nemzetközi közösséget arra kérte, hogy lépjen közbe, és fogja vissza a túlkapásokra vetemedett Albin Kurti koszovói miniszterelnököt. „A helyzet több mint drámai, és ez egy utolsó pillanat, amikor egyértelmű reakcióra van szükség, hogy megállítsák Pristina őrült politikáját” - mondta a szerb kormányfő.

Kurti viszont arra szólította fel a koszovói szerbeket, hogy ne dőljenek be a szerb média azon részének, mely „védi a bűnözést, a korrupciót és a csempészetet, és egy rendőri rajtaütést etnikai kérdéssé akarnak változtatni”.

Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője rendkívüli sajtótájékoztatóján bemutatta azokat a képeket, amelyeket a koszovói különleges rendőri alakulat készített az elkobzott csempészáruról. A szerb politikus szerint néhány tábla csokoládé és pár palack üdítő miatt nem kellett volna a különleges rendőrséget és a páncélos járműveket ráküldeni a szerbekre.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője azt mondta, Brüsszel „kapcsolatban áll Belgráddal és Pristinával”, hozzátéve, hogy „minden nyitott kérdést az EU által támogatott párbeszéd útján kell kezelni”.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok.

Szeptember végén is hasonlóan feszült volt a helyzet a két fél között. A koszovói szerbek majdnem két hétig akadályozták a határátkelést Szerbia és Koszovó között, mert igazságtalannak tartották, hogy a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek az országba lépéskor ideiglenes koszovói táblára kellett váltaniuk. Október elején végül a két ország megegyezett abban, hogy ideiglenesen az EU által elősegített párbeszéd keretében elfogadott rendszámtáblákra vonatkozó matricarendszert alkalmazzák, amíg nem születik végleges megoldás. (AP, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.