Ítélet: a Vatikán nem perelhető egyes országok papjainak szexuális visszaélései miatt

bűnügy
2021 október 13., 06:13
comments 4

Meglepő döntést hozott egy szexuális zaklatásokkal kacsolatos csoportos kereset ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága: lényegében azt mondták ki, pontosabban erősítették meg, hogy a pápa nem főnöke a püspököknek, annak ellenére, hogy a valóságban ő nevezi ki és rúghatja ki őket.

Magát a pert 24 olyan belga állampolgár indította a Vatikán ellen, akiket állításuk szerint gyerekként belga papok zaklattak - írja az AFP hírügynökség. A felperesek azért a Szentszéket perelték, mert érvelésük szerint a katolikus egyházszervezet “strukturálisan elégtelen” módon kezelte a gyerekeket erőszakoló és molesztáló papok ügyét azáltal, hogy a püspökök inkább fedezték a tetteseket mintsem feljelentették volna őket.

A pert eredendően belga bíróságon indították, de az azt mondta ki, hogy az ügyben nem illetékesek, tekintettel arra, hogy a Vatikán szuverén állam. Az ügy a fellebbezések után került az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, ami első nekifutásra a belga bíróságnak adott igazat.

A korábbi ítéletet megerősítve kimondták, hogy a belga püspökök viselkedéséért nem a Vatikán a felelős, illetve hogy a pápa nem az elöljárójuk.

A különvéleményt megfogalmazó Darian Pavli bíró szerint a belga bíróság nem vett figyelembe arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a püspököket a pápa nevezi ki és menti fel, illetve hogy a Vatikán rendelte el, hogy a zaklatási ügyeket az egyház csendben simítsa el. A feleknek 3 hónapjuk van eldönteni, hogy fellebbeznek-e.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.