Megemelték az amerikai adósságplafont, hogy ne álljon le az Egyesült Államok gazdasága

gazdaság
2021 október 13., 07:01
comments 3

Az amerikai képviselőház is megszavazta az adósságplafon megemelését 480 milliárd dollárral, miután erről a múlt héten már a szenátus is döntött.

A jelenleg 28 400 milliárd dollárban meghatározott adósságplafon megemelése nélkül az Egyesült Államok gazdasága október 18-a után leállna, az állam fizetésképtelenné válna. A helyi idő szerint kedd este hozott döntéssel csak rövid lélegzetvételhez jut az állam, mivel a jóváhagyott összeg csupán december 3-ig lesz elégendő a kiadások fedezésére.

A Fehér Ház korábban jelezte, hogy Joe Biden amerikai elnök kész aláírni az adósságplafon megemeléséről szóló törvényt, megfigyelők szerint erre még a héten sor kerül. Október elején a Fitch Ratings arra figyelmeztette Washingtont, hogy ha nem lesz döntés az adósságkorlát megemeléséről vagy felfüggesztéséről, akkor az Egyesült Államok elveszti a legjobbnak számító, "AAA" adósi besorolási státusát, és akár csődhelyzetet jelző szintre is leviheti az amerikai osztályzatot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.