Rekord: 97 ezer ember szavazott kedden az előválasztáson

POLITIKA
2021 október 13., 06:05
comments 31

A kétszereplőssé vált miniszterelnök-jelölti versengés feltüzelte az ellenzéki szavazókat és kedden megdőlt a részvételi rekord Magyarország első országos előválasztásán, olvasható az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) közleményében.

A nap pontos adatai az alábbiak szerint alakultak:

  • Sátorban megjelent: 77.432 fő.
  • Interneten keresztül adta le szavazatát: 19.348 fő.

Összesen tehát 96.780 polgár voksolt kedden arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő korszak miniszterelnöke. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel három nap után 260.173 fő.

A második forduló izgalmai sok új szavazót mozgósítottak. Az összes eddigi résztvevő nagyjából negyede, 67.300-an új szavazók, akik az első fordulóban nem, csak a másodikban vettek részt.

Az új szavazók adatait digitálisan is rögzíteni kell a szavazási tableteken. Akik már az első fordulóban is szavaztak azoknak - az igazolványos azonosítást követően - elegendő csak az értéknyilatkozat kitöltése és aláírása a részvételhez.

Ma este az RTL Klubon folytatódik a miniszterelnök-jelölti vitasorozat. Az ország legnagyobb kereskedelmi televíziója 18.30-tól közvetíti a közel másfél órás vitát. A vita moderátora Rábai Balázs lesz. Az első fordulós vitát 670 ezren követték hagyományos televíziós közvetítés keretében és közel 50 ezren online.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.