Joe Biden Ferenc pápával is találkozik majd Rómában

külföld
2021 október 14., 17:22

Joe Biden amerikai elnököt és feleségét, Jill Bident október 29-én fogadja a Vatikánban Ferenc pápa - közölte csütörtökön Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője. Biden a G20-as országcsoport vezetőinek csúcstalálkozóján vesz részt Rómában, és előtte a Vatikánban kihallgatáson fogadja őt és a First Ladyt az egyházfő.

„Megvitatják, hogyan dolgozhatnak együtt az emberi méltóságot tiszteletben tartva annak érdekében, hogy véget vessenek a Covid-19-járványnak, szembeszálljanak a klímaválsággal és gondjaikba vegyék a szegényeket” - írta a szóvivő.

Joe Biden vasárnapi mise után Wilmingtonban, 2021. július 24-én.
photo_camera Joe Biden vasárnapi mise után Wilmingtonban, 2021. július 24-én. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A találkozón előkerülhet az amerikai katolikus Püspöki Konferencia (USCCB) egyik vitás kérdése is, nevezetesen, hogy részesülhetnek-e szentáldozásban olyan politikusok, akik támogatják az abortuszt. Biden hívő katolikus, rendszeresen templomba jár. 2019-ben egyszer már megtagadták tőle a szentáldozást, arra hivatkozva, hogy szerinte az abortuszhoz való hozzáférést nem szabad megtagadni a nőktől.

Idén júniusban pedig az amerikai Püspöki Konferencia nagy többséggel megszavazott egy dokumentumot „az eucharisztia szerepéről az Egyház életében” kérdéskörben, és emiatt az egyház megtagadhatja az áldozást az abortuszt támogató közszereplőktől, köztük politikusoktól is. A püspökök által elfogadott dokumentumra reagálva a pápa újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a kérdés „lelkipásztori probléma”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.