Koronavírus-számok Magyarországon 10/20/2021
Elhunytak + 30 Σ 30 448
Kórházban + 59 Σ 1 058
Fertőzöttek + 1 668 Σ 838 916
Tesztek + 15 524 Σ 7 197 609
Oltottak + 2 718 Σ 5 929 164
A legújabb trendek

Kérdések-kormányzati tájékoztatás 19-0

október 14., csütörtök 14:02
1

„Van az oltás, amit fognak kapni, Feri bátyám” - mondhatta volna akár a kocsmában a néppel pogácsázó Orbán Viktor, de persze nem ezt mondta, hanem választási pénzeső ígéretével boldogította a kocsma népét.

Nekünk is könnyebb dolgunk lenne, ha a novemberi nyolcvanasról kérdeznénk a Nyugdíjasokat Választás Környékén Tájékoztató Sajtóközpontot, de szeretjük a kalandokat, élvezzük a kihívást, így maradunk a héten megkezdett kísérletünknél, és sajtóként a koronavírusról próbáljuk kérdezni a Koronavírus Sajtóközpontot.

Az eredmény: kérdezni továbbra is szabadon lehet, emailcím van, internet van, nem jött értünk éjszaka egy fekete autó.

Válaszokat mondjuk egyet sem kaptunk a hétfő óta feltett 19 kérdésünkre, élőben pedig nem is lehet feltenni a kérdéseket.

Olyan, itthon hétpecsétes titokként őrzött információkra lennénk kíváncsiak, amelyeknek a jó részét más országokban eleve kérdés nélkül publikálják. Vagy ha nem kérdés nélkül, akkor kérdésre. De nálunk se így, se úgy.

Hiába kérdeztük meg például, hogyan lehetséges, hogy a járvány negyedik hullámának erősödésekor, a szabályokat felfüggesztve maszk és oltási igazolvány nélkül lehet részt venni egy olyan rendezvényen, amit a szervezők büszke közlése szerint több mint 1,3 millióan látogattak meg?

Kovács Vadászati Világkiállítás Zoltán Müller Cecíliával egyeztet, még azokban az időkben, amikor voltak napi "sajtótájékoztatók" Fotó: Kovács Zoltán /Facebook

A ma elküldött kérdéseink:

 • Rendelkezik-e a Nemzeti Népegészségügyi Központ a fertőzöttek oltottságára vonatkozó információkkal? Ha igen, miért nem hozzák nyilvánosságra?
 • A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy azért nem hozzák nyilvánosságra, hogy a kórházban lévők/elhunytak hány százaléka nem volt beoltva, mert az "adatvédelmi és kegyeleti" okokból problémás. De miért lenne az, ha egy csoport anonimitásban hagyott tagjairól elárulják, hogy hány százalék volt beoltva? Miközben a koronavirus.gov.hu-n az elhunytaknál bevetett gyakorlat, megjelentik az életkorúakat és az alapbetegségeiket is, egyes esetekben akár könnyen beazonosíthatóvá téve őket.
 • A jelenlegi tudásuk szerint meddig tartó védelmet nyújt a megfertőződés az újrafertőződés ellen?
 • Hol tart a 12 év alattiak oltásának engedélyezési folyamata?

És a korábbiak. Ezek közül idő közben Szijjártó Péter válaszolt egyre, amikor szerdán bejelentette, hogy átveszünk 50 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget Romániából. (A szomszédban az alacsony oltottság miatt tombol a negyedik hullám.)

Az elküldött, de meg nem válaszolt kérdéseink:

 1. Miért nem közlik, hogy a kórházakban/lélegeztetőn lévők/elhunytak között milyen arányban voltak oltottak és nem oltottak?
 2. Zacher Gábor a Portfoliónak nyilatkozva azt mondta, hogy az egymás között információcseréből az derül ki, hogy az intenzív osztályra kerülő minden 5. nem oltott betegre jutott egy beoltott páciens. Megfelel-e ez az országos adatoknak?
 3. Orbán Viktor áprilisban azt nyilatkozta, hogy 7 millió oltott lesz május közepére, ehhez képest még a 6 milliót sem értük el. Milyen oltottsági arányt céloz meg jelenleg a magyar oltási program?
 4. A harmadik oltásra vonatkozó ajánlásában hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) külön kiemelte a Sinopharmmal oltott 60 év felettieket, mint akiknél fontos az újabb emlékeztető oltás. Készül-e az operatív törzs arra, hogy a Sinopharmmal oltott idősek figyelmét felhívja a harmadik oltás szükségességére?
 5. Korábban többször hangsúlyozták, hogy két hétre lehet megbízhatóan előre látni, hogyan alakul a járványhelyzet. Mire számítanak, hány fertőzött, kórházban kezelt, lélegeztetőn lévő, elhunyt lesz két hét múlva?
 6. Kásler Miklós október hatodikán utasította a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményeket, amelyben az „elsődleges képzőhelyként megjelölt egészségügyi intézménybe” rendelte vissza az aneszteziológia és intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidenseket és szakorvosjelölteket. Mi ennek az oka?
 7. Románia segítséget kért a koronavírus-krízis kezeléséhez. Átveszünk-e romániai koronavírusos betegeket, hogy magyar kórházakban folytatódjon a kezelésük? Ha igen, hány romániai beteget tudunk ellátni?
 8. Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek között?
 9. Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a lélegeztetőgépen lévő koronavírus-fertőzöttek között?
 10. Milyen volt az oltottak/nem oltottak aránya az elmúlt egy hónapban a koronavírus hivatalos áldozatai között?
 11. Milyen terveik vannak az átoltottság növelésére?
 12. Miért ilyen magas a lélegeztetőgépen lévők aránya a regisztrált új fertőzöttek, illetve a kórházban kezeltekhez képest?
 13. A járvány negyedik hullámának felfutásása közben miért nem növelik a tesztek számát, különösen akkor, amikor folyamatosan nő az összes vizsgálaton belül a pozitív esetek aránya?
 14. A Magyar Tudományos Akadémia augusztus 27-én javaslatokat tett a járvány negyedik hulláma elleni felkészülésre. Ebben egyebek között javasolták a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához. Mi indokolta, hogy a vadászati világkiállítás felmentést kapott a járványügyi szabályok alól, és a szervezők szerint több mint egymillió ember védettségi igazolvány és maszk nélkül látogathatta az eseményt?
 15. Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál állhat vissza az a helyzet, hogy szigorítani kell a védettségi igazolvány használatát?
 16. Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál javasolják a maszkhasználat szigorítását a tömegközlekedésben, zárt helyeken?
 17. Mi lehet az oka, hogy több mint 200 ezren nem vették fel a második oltást?
 18. Mikor tervezik visszaállítani a hétvégi adatszolgáltatást a járványról?
 19. A járvány erősödésével lesz-e lehetőség az ilyen típusú kérdéseinkre választ kapni?

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt