Az osztrák ügyészség Sebastian Kurz mentelmi jogának felfüggesztését kéri

2021 október 15., péntek 9:07
4

Sebastian Kurz, a szombaton lemondott osztrák kancellár mentelmi jogának felfüggesztését kérte a gazdasági és korrupciós bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (WKStA) az osztrák parlamenttől. A parlament alsóháza következő ülései egyikén határozhat az ügyben, a döntésükig az ügyészség szünetelteti a volt kancellárral szembeni nyomozást.

Sebastian Kurz az osztrák parlament 2021. október 14-i ülésén. A korrupcióval gyanúsított Kurz a kancellári posztról lemondott, de az Osztrák Néppárt elnöke és frakcióvezetője maradt. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Az ügyészség vádjai szerint 2016-ban Kurz a pártelnökké választása érdekében közpénzből finanszírozott a népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket, illetve hamis közvéleménykutatásokat jelentetett meg az Österreicher napilapban. Azzal is gyanúsítják, hogy hamis tanúvallomást tett a 2019 májusában kirobbant, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt koalíciójának bukásához vezető Ibiza-botrányt feltáró parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

Kurz tagadja a vádakat, de a múlt szombaton lemondott a miniszterelnökségről. Pártja, az ÖVP nyilatkozatban üdvözölte, hogy az ügyészség Kurz mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte, mert szerintük így a pártelnök tisztázhatja magát a vádak alól. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt