Az osztrák ügyészség Sebastian Kurz mentelmi jogának felfüggesztését kéri

külföld
2021 október 15., 09:07
comments 4

Sebastian Kurz, a szombaton lemondott osztrák kancellár mentelmi jogának felfüggesztését kérte a gazdasági és korrupciós bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (WKStA) az osztrák parlamenttől. A parlament alsóháza következő ülései egyikén határozhat az ügyben, a döntésükig az ügyészség szünetelteti a volt kancellárral szembeni nyomozást.

Sebastian Kurz az osztrák parlament 2021. október 14-i ülésén. A korrupcióval gyanúsított Kurz a kancellári posztról lemondott, de az Osztrák Néppárt elnöke és frakcióvezetője maradt.
photo_camera Sebastian Kurz az osztrák parlament 2021. október 14-i ülésén. A korrupcióval gyanúsított Kurz a kancellári posztról lemondott, de az Osztrák Néppárt elnöke és frakcióvezetője maradt. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Az ügyészség vádjai szerint 2016-ban Kurz a pártelnökké választása érdekében közpénzből finanszírozott a népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket, illetve hamis közvéleménykutatásokat jelentetett meg az Österreicher napilapban. Azzal is gyanúsítják, hogy hamis tanúvallomást tett a 2019 májusában kirobbant, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt koalíciójának bukásához vezető Ibiza-botrányt feltáró parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

Kurz tagadja a vádakat, de a múlt szombaton lemondott a miniszterelnökségről. Pártja, az ÖVP nyilatkozatban üdvözölte, hogy az ügyészség Kurz mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte, mert szerintük így a pártelnök tisztázhatja magát a vádak alól. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.