Egy KDNP-s EP-képviselő szerint Európában nincs vallásszabadság

2021 október 15., péntek 10:43
11

"Intézményi módon" kell feloldani Hölvényi György szerint azt a "vallási vákuumot", ami szerinte Nyugat-Európában kialakult. A KDNP EP-képviselője a debreceni Vallásközi konferencia zárónapján fejtette ki nézeteit arról, hogy szerinte Európában nincs vallásszabadság.

Hölvényi György az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hölvényi azt azért elismerte, hogy Európában nincs vallás- és keresztényüldözés, de szerinte létezik "vallási diszkrimináció, vallási megkülönböztetés". Hölvényi nem fejtette ki, hogy mire gondol, de talán nem arra a magyar jogi szabályozásra, mely alapján az állam csak bizonyos felekezetek egyházi státusát ismeri el.

Hölvényi a konferencián azt is felvetette, hogy az EU-nak "intézményi módon" kéne beavatkozni az általa "vallási közömbösségnek" nevezett jelenség ellen, de nem részletezte, hogy mire gondol. Európában a felvilágosodás óta alaptétel az állam és egyház szétválasztása és az állam világnézeti semlegessége, mely alapja annak, hogy bármely felekezethez tartozó vagy nem tartozó állampolgárok egyenlőnek érezhessék magukat.

Hölvényi arról is beszélt, hogy Kelet-Közép-Európában a vallás társadalomformáló erő. Magyarországon a 2011-es népszámlálás adatai szerint a népesség csupán 55,6 százaléka vallotta magát bármely felekezethez tartozónak (.pdf). (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt