Orbán Viktor szerint most használhatatlan „a lágy, puhány, uniszex megközelítés a politikában”

POLITIKA
2021 október 15., 06:20
comments 13

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli, Kossuth-rádiós interjújának elején az oltás fontosságáról beszélt és arról, hogy ő is próbál jó példát mutatni azzal, hogy hamarosan megkapja a harmadik oltást. A zárt helyeken való maszkhordásról azt mondta, „jó, ha van a zsebünkben egy maszk”, de „ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd minket”, mert „egyetlen dolog véd meg minket”, az oltás.

Ezek után rátért arra, hogy szerinte Nyugat-Európában bevándorlókkal akarják pótolni a népességcsökkenést. Úgy fogalmazott, „a nyugat-európaiak nem bíznak saját magukban, tehát ott kevés gyerek születik. Itt is kevés gyerek születik, de ott feladták azt a reményt, hogy a saját nemzetük asszonyai és férfiai ezen a népesedési demográfiai válságon úrrá tudjanak lenni. Ha hiányzik egy német, jó lesz helyette egy ázsiai, vagy afrikai. Darab-darab.” Ezután azt mondta, „mi még harcolunk”, szerinte „a magyar fiatalok akarnak gyereket, és többet mint amennyi megszületik”. „Ha sikerül elmozdítani az akadályokat, amik miatt nem születik elég gyerek, akkor nem lenne szükség migránsokat betelepíteni.”

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Majd arról beszélt, hogy szerinte Németország rá akarja erőltetni az Európai Unióra az akaratát, de ez olyan „távol áll a magyar felfogástól, mint Makó Jeruzsálemtől”.

„A brüsszeli észjárásban van valami, ami a mi fejünkből hiányzik. Nekik nem elég, hogy szabadok, ők azt is akarják, hogy az ő döntésük az egyetlen jó döntés. És ne csak ismerjük el, hanem ismerjük el és vegyük át” – mondta Orbán, aki szerint ”meg akarják mondani nekünk, hogy hogy éljünk”.

Nagy Katalin felvetésére, hogy „Nyugat-Európában ijesztően emelkednek a rezsiárak”, Orbán Viktor azt mondta, „a gáz ára Berlinben duplája, Bécsben a háromszorosa a magyarnak, Svédországban pedig a nyolcszorosa”. Szerinte emiatt nem kell követelni a piaci árat, mert „ha ezt megtennénk, akkor ma körülbelül 380-400 ezer forinttal többet fizetne egy háztartás egy évben”.

Interjúja végén Orbán már arról beszélt, hogy szerinte most használhatatlan „ez a lágy, puhány, uniszex megközelítés a politikában”.

„Ma egy olyan kultúra alakult ki a nyugat-európai országokban, ahol a megválasztott politikustól nem azt várják el, hogy irányt mutasson, hogy vezessen, hanem azt várják el, hogy az intézményeket, mint a parlament vagy a bizottság, hogy ezeket vezesse és ezeknek a munkáját menedzselgesse. Ez egy kedves gondolat, mert abból indulnak ki, hogy egy erős vezetőből baj is lehet, tehát jobb a gyenge vezető. Nem tűnik túl szimpatikus gondolatnak, de megértem. De amikor a dolgok rosszul mennek, amikor Magyarországon háromszorosára nő a szerb határon a migrációs nyomás, akkor nem lehet a hagyományos mókuskereket taposva megoldást találni. Akkor kell egy miniszterelnöki döntés, ami azt mondja, hogy ez így és így lesz. Virágcsokrokkal, plüssmacikkal és fogadóbizottságokkal nem lehet megvédeni a határt” – zárta gondolatait Orbán Viktor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.