Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo indul a francia elnökválasztáson

külföld
2021 október 15., 07:08
comments 1

Anne Hildalgo Párizs főpolgármestere a szocialisták jelöltjeként indul a 2022-es francia elnökválasztáson. Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára elmondta, hogy a párton belüli szavazáson Hidalgo a szavazatok háromnegyedét kapta meg Stéphane Le Foll Le Mans-i polgármesterrel és volt mezőgazdasági miniszterrel szemben.

photo_camera Anne Hidalgo Fotó: THOMAS COEX/AFP

Hidalgo azt mondta, a fejlődés, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság, illetve az egyenlőség ígérete fogja vezérelni, és a francia nők hangja kíván lenni. Kiemelte még, hogy fontos szá mára a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás elleni küözdelem is, és már főpolgármesterként is elkötelezett volt ezek iránt.

A 62 éves Anne Hidalgo 2014 óta főpolgármester Párizsban, a közvéleménykutatások szerint támogatottsága 7 százalék. A jelenlegi francia elnök, Emmanuel Macron legfőbb kihívói Hidalgón kíbül még Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje, illetve a jelöltségét még csak lebegtető Éric Zemmour publicista. Zemmour bizonyos felmérések szerint népszerűségben meg is előzi Le Pent.

A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én tartják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.