Az USA kártérítést fizetne a tévedésből lebombázott afgán család életben maradt hozzátartozóinak

külföld
2021 október 16., 5:48
comments 2

Az Egyesült Államok kormánya anyagi jóvátételt ajánlott fel azoknak az afgánoknak, akik egy amerikai dróntámadásban vesztették el hozzátartozóikat, írja a BBC.

Az eset pár nappal az amerikai csapatkivonások befejezése előtt történt Kabulban: egy téves információn elrendelt dróncsapás következtében egy segélymunkás, Zemerai Ahmadi és családjának kilenc tagja, köztük hét gyereke halt meg. A Pentagon emellett közölte, hogy dolgoznak azon, hogy a támadást túlélő családtagok az Egyesült Államokba költözhessenek.

photo_camera Zemerai Ahmadi gyerekei, akik mind az augusztus 29-ei támadásban vesztették életüket Fotó: EyePress via AFP

A támadás egy nappal azután történt, hogy az Iszlám Állami helyi szerveződése, az IS-K pokolgépes merényletet követett el a kabuli reptérnél. Az amerikai hírszerzés augusztus 29-én nyolc órán át követte a segélymunkás autóját, mivel azt feltételezték, hogy a férfi az IS-K tagjaihoz köthető. A megfigyelő drónok rögzítettek egy jelenetet, ami úgy nézett ki, mintha robbanóanyagokat pakolnának be az autójába, de utólag kiderült, hogy csak vizes palackok voltak.

Az amerikai hadsereg részéről Kenneth McKenzie tábornok tragikus hibának nevezte a történteket, és elárulta azt is, hogy nem a táliboktól kaptak információkat ehhez az akcióhoz.

photo_camera Zemerai Ahmadi Fotó: EyePress via AFP

A támadás akkor történt, amikor Zemerai Ahmadi megállt autójával az otthonánál, ami három kilométernyire van a kabuli reptértől. A dróntámadást egy másik robbanás is követte, amivel a hadsereg elsőnek azt közölte, hogy ez bizonyította, hogy tényleg robbanóanyag volt az autóban, de utólag már úgy látják, hogy a ház előtt álló üzemanyagtartály robbant fel.

Az egyik meggyilkolt férfi, Ahmad Naser korábban tolmácsként segítette az amerikai hadsereg munkáját, és egy másik olyan áldozat is volt, aki korábban nemzetközi szervezeteknél dolgozott. Mindketten rendelkeztek vízummal ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Államokba.

A kártérítési javaslatot csütörtökön jelentette be a kormány, miután Colin Kahl helyettes államtitkár találkozott az Nutrition and Education International nevű segélyszervezet alapítójával, Steven Kwonnal. Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin korábban már elnézést kért a hozzátartozóktól, de egyikük, Farshad Haidari korábban arról beszélt, hogy ez nem elég, az amerikaiaknak személyesen kéne bocsánatot kérniük.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt