A Pentagon szerint tragikus hiba volt a kabuli dróntámadás, amiben tíz civil halt meg

2021 szeptember 17., péntek 20:03
1

A Pentagon pénteken elismerte, hogy „tragikus hiba" volt az augusztus 29-i, az amerikai hadsereg kivonulása előtti utolsó dróntámadás, amivel az Isis által elkövetett bombamerényletre válaszoltak. A drónról kilőtt amerikai rakéta tíz civilt ölt meg.

A kivonulás utolsó napja előtt, többórás megfigyelés után lőttek ki egy autót, mert bár nem tudták, ki a sofőr, arra jutottak, hogy az Isis a kocsiba rejtett bombával terrortámadásra készül a kabuli reptér ellen. Az Isis három nappal korábban már végrehajtott a reptérnél egy bombamerényletet, közel kétszáz embert ölt meg.

A New York Times néhány nappal a nagy sikerként kommunikált amerikai válaszcsapás után kiderítette, hogy a drónról kilőtt autó sofőrje régóta egy amerikai segélyszervezet helyi csoportjának dolgozott, a kollégáit szállította, és a kocsiban nem robbanóanyag volt, hanem vizesballonok. A támadásban tíz ember halt meg, köztük hét gyerek, akik a célpontnak tekintett Zemad Ahmadi hazaérkezésekor kiszaladtak hozzá, és beültek a kocsiba.

A támadás helyszínéről készült fényképek elemzése is azt erősítette meg, hogy nem lehetett robbanóanyag a kocsiban. Pentagon most elismerte, hogy valószínűleg vizesballonok voltak az autóban, Ahmadinak pedig semmi köze nem volt a terrorszervezethez. A férfi mindössze egy rövid, ártalmatlan beszélgetést folytatott másokkal Kabulban egy olyan épületben, ami a hadsereg szerint az Isishoz köthető. Innen indultak ki a tragédiát okozó téves feltételezések. (NYT)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt