Először volt egy nap alatt ezernél több áldozata a járványnak Oroszországban

járvány
2021 október 16., 10:20
comments 2

Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.

Egy nap alatt 1002 halálesetet regisztráltak az előző napi 999-cel szemben. Ezzel az eddigi összes halálesetek hivatalos száma 222 315-re nőtt a mintegy 146 milliós országban, de egyes szakmai becslések szerint az áldozatok tényleges száma 400 ezer körül lehet.

photo_camera Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV/Sputnik via AFP

A megerősített fertőződések száma 24 óra alatt 33 208-cal 7 958 384-re emelkedett, ami szintén az eddigi legmagasabb szám. Harmadik napja döntött rekordot az új fertőzöttek száma. Az aktív - kórházban ápolt - betegek száma 754 162-re nőtt.

Hiába van az országnak saját, hatékonynak bizonyuló vakcinája, továbbra is nagyon kevesen oltották be magukat: mindössze a lakosság 31 százaléka vette fel eddig mindkét dózist. A magas fertőzésszámok ellenére az országban meglehetősen kevés korlátozás van jelenleg érvényben, bár már vannak régiók, ahol ismét védettségi igazoláshoz kötötték egyes intézmények látogatását.

A Kreml ugyan elfogadhatatlanul alacsonynak nevezte az országos oltottsági adatokat, de nem szigorítottak egyelőre a korlátozásokon. Moszkva szerint az egészségügyi rendszer sincs túlterhelve, és tudják kezelni az érkező új betegeket.

Ugyanakkor az egészségügyi miniszter, Mikhail Murashko az oroszok viselkedését okolta a járványhelyzetért, míg Putyin szóvivője, Dmitry Peskov szerint mindenkinek megadták a lehetőséget, hogy beoltassa magát. Friss felmérések szerint az orosz lakosság több mint fele továbbra sem tervez oltást kérni. (MTI, Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.