Gyurcsány: Előbb a parlamenti többség, aztán a kormányfő

2021 október 18., hétfő 11:59
39

Hatperces élő bejelentkezésben reagált Gyurcsány Ferenc az előválasztás végeredményére, azaz arra, hogy felesége, Dobrev Klára kikapott Márki-Zay Pétertől, így az utóbbi lehet az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje jövő tavasszal.

A bejelentkezés első felét a DK-s tábornak címezte, és a pártelnök elmondta, hogy az előválasztás szabályait a hat ellenzéki párt közösen alkotta meg, közösen is bonyolították le, és hogy a szabályoknak nincs kisbetűs része, el kell fogadni az eredményét. Majd rögtön ezután a DK történetére tért át, hogy a pártnak eleinte frakciója se volt, 2013-ban azért kellett küzdeniük, hogy legalább az ellenzék elismerje a létezésüket, de aztán mentek tovább, lett frakciójuk, mostanra pedig az ellenzéki pártok közül nekik van a legnagyobb delegációjuk az Európai Parlamentben, a budapesti Városházán, és Gyurcsány szerint kétségkívül ők a legerősebb párt. Az egyetlen önmagában is kormányzóképes párt az ellenzéki oldalon, tette hozzá.

Az előválasztásból megerősödve jöttek ki, nekik lett a legtöbb nyertes egyéni jelöltjük, és a miniszterelnök-jelölti viadalra utalva elmondta, hogy 100 ellenzéki szavazóból 43 az egyetlen versenyben maradt párt jelöltjére, azaz Dobrev Klárára szavazott. Gyurcsány szerint nincs mit szégyellni ezen az eredményen, még ha nem is ez volt a várakozásuk hónapokkal ezelőtt.

A DK elnöke azzal folytatta, hogy küzdeni fognak tovább, elsősorban azért, hogy a jövő évi választások után legalább 100 ellenzéki képviselő legyen a parlamentben.

„Mert a parlamentben kell többség, ha a parlamentben van többség, akkor majd a parlamentnek felelős kormány teheti a dolgát. Ezért fogunk küzdeni, valójában parlamenti helyekért küzdünk. És ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt. Először parlament, először a többség, aztán a kormányfő. Ez a sorrend” – mondta el Gyurcsány, aki a hat perc során egyszer se mondta ki Márki-Zay Péter nevét.

A végén már nemcsak a DK-s tábornak, hanem mindenkinek üzent, hogy akkor van esélyük győzni, ha együtt maradnak. Ha a hat ellenzéki párt nem engedi magát széjjelszedni, hanem okosan, felelősen dolgoznak tovább, és tesznek egy ajánlatot.

„Nyilván majd most kiegészülünk a miniszterelnök-jelölttel. Ez így van rendjén. Vigyázni kell egymásra. Vigyázni kell az országra, és készüljünk, hogy megküzdjük a következő küzdelmet is” – zárta Gyurcsány.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt