Megbüntette az angolokat az UEFA az EB-döntős balhézás miatt

foci
2021 október 18., 16:44
comments 1

Megbüntette az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az angol szövetséget (FA) a brit szurkolóknak a nyári foci Európa-bajnokság londoni döntőjén mutatott viselkedése miatt. A döntés értelmében egy meccset mindenképpen zárt kapuk mögött kell majd tartani a Wembley-ben, ha pedig a következő két évben az UEFA által szervezett bajnokságon randalíroznak az angol szurkolók, akkor még egy zárt kapus meccs lesz a büntetés. A Guardian cikke szerint a büntetés azt jelenti, hogy

a 2022-23-as UEFA Nemzetek Ligájának első angol meccsét szurkolók nélkül kell majd megtartani a Wembley-ben. Az UEFA emellett 100 ezer eurós büntetéssel is sújtotta az FA-t. Az angol szövetség a döntés után azt közölte, hogy ugyan csalódott, de elfogadja a döntést, és elutasítja a döntő alatt randalírozó szurkolók viselkedését.

photo_camera A pályára berohanó szurkoló. Fotó: LAURENCE GRIFFITHS/AFP

A foci EB angol és olasz válogatott közötti londoni döntőjén az angol drukkerek már a stadionon kívül összeverekedtek a rendőrökkel, majd legalább száz, jeggyel amúgy nem rendelkező szurkoló áttörte a korlátot és beszaladt a stadionba. A meccs előtt a hazai drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy ember pedig a pályára futott a meccsen. Mindezek miatt az UEFA már a nyáron fegyelmi eljárást indított.

Az MLSZ-t a magyar szurkolók egy csoportjának a foci EB csoportmeccsein elkövetett rasszista és homofób megnyilvánulásai miatt az UEFA júliusban szintén százezer euróra, és két zárt kapus meccsre büntette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.