A vadászati kiállítás kapuját alkotó, elvileg elhullajtott agancsok között több is fűrészelés nyomait viseli

természet
2021 október 19., 12:28
comments 9

A 10 ezer darab, 10 tonnányi agancsból álló Totem című művön, amit Szőke Gábor Miklós a vadászati világkiállításra készített, fel lehet fedezni jó pár olyat is, amin fűrészelés nyomai láthatók – írta meg a Telex egy olvasó felfedezése alapján.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A hivatalos kísérőszövegben azt írják, „kivétel nélkül hullajtott” agancsokról van szó, de a vadászoknak címzett gyűjtési felhívás még nem szorítkozott kizárólag erre.

A kiírás szerint 2 év alatt gyűlt össze ennyi agancs, aminek a kilónkénti ára 5 ezer forint, de akár 10 is lehet. Ehhez képest a vadászokat – illetve azokat a vadgazdálkodókat, akik a törvény szerint jogosultak elhullajtott agancsot gyűjteni – megszólító felhívás ingyenes felajánlást kért, amiért cserébe oklevelet ígértek.

Az elvárás szövege szerint „gímszarvasbikától, dámbikától, vagy őzbaktól származó, jogszerűen gyűjtött, ép (nem fakult, nem törött vagy rágott), hullajtott vagy koponyáról elválasztott” agancsot kértek.

A koponyáról elválasztott agancsok elvileg származhatnak régi trófeáról is, de elhullott vagy akár elejtett állatról is.

A kiállítás szervezői egy hete nem válaszoltak a lapnak az agancsokkal kapcsolatos kérdésekre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.