A vadászati kiállítás kapuját alkotó, elvileg elhullajtott agancsok között több is fűrészelés nyomait viseli

2021 október 19., kedd 12:28
10

A 10 ezer darab, 10 tonnányi agancsból álló Totem című művön, amit Szőke Gábor Miklós a vadászati világkiállításra készített, fel lehet fedezni jó pár olyat is, amin fűrészelés nyomai láthatók – írta meg a Telex egy olvasó felfedezése alapján.

Fotó: Bankó Gábor

A hivatalos kísérőszövegben azt írják, „kivétel nélkül hullajtott” agancsokról van szó, de a vadászoknak címzett gyűjtési felhívás még nem szorítkozott kizárólag erre.

A kiírás szerint 2 év alatt gyűlt össze ennyi agancs, aminek a kilónkénti ára 5 ezer forint, de akár 10 is lehet. Ehhez képest a vadászokat – illetve azokat a vadgazdálkodókat, akik a törvény szerint jogosultak elhullajtott agancsot gyűjteni – megszólító felhívás ingyenes felajánlást kért, amiért cserébe oklevelet ígértek.

Az elvárás szövege szerint „gímszarvasbikától, dámbikától, vagy őzbaktól származó, jogszerűen gyűjtött, ép (nem fakult, nem törött vagy rágott), hullajtott vagy koponyáról elválasztott” agancsot kértek.

A koponyáról elválasztott agancsok elvileg származhatnak régi trófeáról is, de elhullott vagy akár elejtett állatról is.

A kiállítás szervezői egy hete nem válaszoltak a lapnak az agancsokkal kapcsolatos kérdésekre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt